Telefon: 036-39 20 00

Edströms utbildar framtidens CNC-operatörer genom HTEC

Som Haas återförsäljare ansvarar Edströms för att etablera Haas Automations skolsamarbete
HTEC i Sverige. HTEC, som står för Haas Technical Education Center, är tänkt att motivera ungdomar att välja en framtid inom CNC-bearbetning.
HTEC ÄR UTFORMAT för att locka unga människor till den tillverkande industrin. Ett av problemen är att många skolor använder gamla maskiner och att studenterna därför inte får de kunskaper som krävs. Utan moderna CNC-maskiner, modern CNC-teknik och kontinuerlig utbildning är det också svårt för lärarna att motivera ungdomar att välja en karriär inom vad som egentligen är en mycket spännande och högteknologisk bransch.
Det är viktigt att eleverna och lärarna verkar i en arbetsmiljö som är attraktiv, ren, ljus och fräsch. Detta motiverar unga människor att söka sig till industritekniska utbildningar. Skolan är ett skyltfönster, och kan vara elevens första intryck av vad industri handlar om.

DEN TEKNISKA UTVECKLINGEN sker varje dag och det kan vara svårt för lärare att hålla sig uppdaterad på den senaste tekniken och hur den skall
användas i deras undervisning. Lärarna är en avgörande del för att ett HTEC skall bli framgångsrikt! Vi förser dem med kunskap om den senaste tekniken, maskinerna, maskinnära verktyg och system. HTEC har ett nätverk av industripartners som är världsledande inom sitt område inom t.ex. CAD/CAM, skärande verktyg, fixturering, hållare, skärvätskor,
probning etc. HTEC erbjuder utbildningsmaterial som färdiga utbildnings­böcker, manualer, appar, och övningar. Detta gör det enklare för lärarna att hålla sig uppdaterade på förändringar inom de olika områdena och det sparar mycket tid vid planering av undervisning. Att lärarna känner sig trygga är nyckeln till bra utbildning inom den senaste tekniken och på så sätt får eleverna den mest uppdaterade utbildningen inom CNC-teknik.

ATT NÄTVERKA och utbyta erfarenheter med andra utbildningsinstitut och lärare runt om i Sverige, Europa och övriga världen är något som uppskattas av många skolor.  Edströms anordnar varje år en lärarkonferens i Sverige för att ge lärare möjlighet till att nätverka och inspireras av ny teknik som kan användas i deras undervisning. HAAS anordnar även internationella lärarkonfernser i Europa där senaste konferensen var i Nantes, Frankrike på en HTEC skola där 80 lärare från 14 olika länder medverkade tillsammans med våra industrisamarbetspartners.

HTEC ANORDNAR ÄVEN TÄVLINGAR mellan olika skolor på nationell och internationell nivå. Genom dessa tävlingar vill vi motivera och belöna duktiga studenter och lärare att utveckla kunskaperna i CNC-teknik. I Sverige är Edströms
Maskin med och sponsrar SM i svarvning genom att förse tävlingen med maskiner och tävlingsledare.
På HTEC skolor anordnar vi seminarier med våra industrisamarbetspartners där vi gemensamt bjuder in kunder i närområdet för att visa den senaste tekniken och hur den används praktiskt. Vi har i Sverige anordnat seminarier inom CAM-programmering, möjligheterna med 5-axlig bearbetning och varför man skall använda kollaborativa robotar. Det visar att skolan är ett center för ny kunskap och teknik.
Vi på Edströms och HAAS tycker det är viktigt att vara med och hjälpa till och förse våra kunder med en ny generation av CNC-operatörer och tekniker som har kunskap om den senaste tekniken. Allt för många företag har idag problem att hitta rätt kompetens vilket är allvarligt för hela den svenska tillverkningsindustrin och inte minst Sverige som industrination. Det känns självklart att vara med och påverka och hjälpa till med kunskap och rätt produkter för att skolor med en industriteknisk inriktning skall få fler motiverade elever.
Vi har sedan starten med HAAS i Sverige 2001 sålt ca 1300 maskiner varav ca 200?st CNC maskiner till skolor.

DET FINNS ÖVER 1300 ANSLUTNA SKOLOR i Nordamerika, där programmet först etablerades 1996. I Europa finns det 720 skolor som totalt har 1300 HAAS maskiner och i dagsläget 100 HTEC-samarbeten. De industrisabarbetspartners som samarbetar med HAAS för att stödja HTEC programmet är Sandvik Coromant, Renishaw, Schunk, Blaser, Chick, Hainbuch, Cimcool och Mastercam, Autodesk, Esprit, Keller, Lock Tile, Air Turbine tools.Du hittar ytterligare info här:
 
Länk till HTEC Network
Länk till HTEC Blogg
Länk till HTEC Newsletter
 


FÖLJANDE SKOLOR ÄR HTEC-CERTIFIERADE:

NVU Norra Västmanlands
Utbildnings­förbund, Fagersta
Möckelngymnasiet, Karlskoga
CVL Sandvikens Yrkeshögskola
Bäckadalsgymnasiet, Jönköping

Samarbetspartnerscimcool_logautodesk_log

att_log

 
 

 

© Edströms 2019 | Telefon: 036-39 20 00 | Solåsvägen 14 | 551 99 Jönköping | Kontakt | Information om cookies