Möt Simon – en av Edströms säljare

Dagens säljare jobbar minst lika mycket med teknisk support och har fokus att följa kunden genom alla steg och faser. Simon Jensen är en av Edströms Verktygs utesäljare, som alltid finns redo för att ge kunder större rådgivning och mindre tips.

HellyEdstroms.jpg

Som teknisk säljare jobbar du med att läsa av kundens behov och eventuella problem, för att därifrån ta fram rätt produkter och presentera lösningar. Med kontinuerliga utvecklingar och förbättringsåtgärder bland olika kundsegment. Edströms tekniska säljare har ofta en bakgrund inom tillverkningsindustrin, med praktisk kunskap inom sitt område. Simon Jensen är ett exempel på det.

– Jag kommer från metallindustrin, där jag jobbade som servicetekniker. Jag har jobbat på Edströms i drygt fem år, där det senaste varit fokuserat mot teknisk industri. Det gör att jag har förståelse för kunden och deras utmaningar, och vet vad jag pratar om i kundmöten. Det gör arbetet på fältet enklare och jag får snabbare en förståelse för kundens problematik, berättar Simon.

Dagens rika utbud för kunder via webben gör att kraven på tekniska säljare blir allt hårdare. Inom Edströms tar säljarna kontinuerligt till sig av nyheter och uppdateringar, för att erbjuda kunderna det senaste av det bästa. Detta gör säljaren till kundens kunniga bollplank, för att tillsammans maximera varje kunds verksamhet.

– De flesta kunderna har en bild över vart de vill nå. Då analyserar jag deras behov och tar fram förslag på vad de behöver för att effektivisera sin verksamhet. Och det gäller på alla plan. En kund som köper ett par handskar för tio kronor tänker kanske mest på priset. En annan kund väljer istället ett par för 50 kronor som håller längre och är bättre anpassad för kundens ändamål. Spontanköp är inte det bästa, med lite planering kan du spara både tid, pengar och miljö.

Analysering och problemlösning är två viktiga delar i arbetsprocessen för en teknisk säljare. Oavsett om det gäller kunder inom pneumatik, svets eller skärande bearbetning. Optimering av kundens hela verksamhet är ständigt i fokus – där det ibland kan visa sig att kundens befintliga maskinutbud är den bästa.

– Vi gör ju det bästa för kunden, alltid. Och kunden ska såklart ställa höga krav på oss, det samarbetet är en del av att nå bästa möjliga resultat. Det visar att kunden vill lita på oss. Viktigt är också miljösynpunkten, ett helhetstänk som vi jobbar mycket med. Investerar du i en produkt som håller länge är det bäst, både ekonomiskt och miljömässigt. Vi slösar varken på kundens tid eller pengar, att effektivisera deras verksamhet är vårt huvudfokus, säger Simon Jensen.