Så jobbar Edströms med logistiken

Edströms startade med e-handel redan på 90-talet och var då något av pionjärer inom den typen av logistik och leverans. Nu 2022 jobbar vi fortfarande hårt för att kunna erbjuda ännu mer pålitliga och hållbara leveranser.

Alexander_news.jpgAlexander Axelsson är logistikansvarig på Edströms Verktyg.

Edströms fortsätter att hålla oss uppdaterade när det gäller logistik, till exempel genom att fokusera extra mycket på hållbarheten.
– Vi vill effektivisera oss och ett av de stora projekten är att se över möjligheten att byta ut våra turbilar mot elbilar, berättar Alexander Axelsson som är logistikansvarig på Edströms. Idag har vi två bilar som kör rundor på cirka 15 mil per dag, och vi behöver förmodligen en tredje. Det vore bra om det kunde vara en elbil, som klarar så lång körning med full last utan att behöva stå och ladda i tre timmar.

”Vi vill steppa upp flödet”

På Edströms arbetar sammanlagt fem personer med logistiken – tre med varuplock på lagret och två med att köra bilar med varor, som de plockar själva.
– Det flödet ska vi steppa upp så att det blir ännu smidigare, berättar Alexander. Vi siktar på att digitalisera mycket, genom att få bort ordersedlarna minskar vi både papper och returer som uppstår till följd av den mänskliga faktorn. Det är mänskligt att läsa fel på en siffra på en hyllkant, men genom att använda scanner är det större chans att få rätt produkt hela tiden, och därmed minskas risken för en extra transport om kunden behöver skicka tillbaka varan.

Opåverkade av kriserna

Edströms mål är att alla beställningar som kommer in före klockan 15 ska levereras nästkommande arbetsdag. Under pandemin och kriget har många i branschen drabbats av varubrist och förseningar, men enligt Alexander verkar Edströms ha klarat sig utan någon större dramatik.
– Jag är ganska ny på Edströms, men jag skulle säga genom att vi säkrat upp med bra lager har kunderna inte drabbats så hårt av brister och förseningar, det kunde varit mycket värre.

Kundkretsen är bred och från alla delar av Sverige, men en stor del finns i närheten.
– Visst skickar vi paket långt bort, där funkar PostNord bra, men den stora delen är än så länge lokalt runt Jönköping med 15 mils radie, och det ju här våra egna bilar kör. Och så kommer många hantverkare hit till butiken och handlar själva – rent logistiskt ligger vi ju väldigt bra till här på Solåsen.