Kattegattgymnasiet utbildar med hjälp av Haas

Haas tillhandahåller speciellt konfigurerade och prissatta maskiner särskilt framtagna för skolor, så kallade EDU-modeller. Här berättar Jim Sevandersson, lärare på Kattegattgymnasiet, om den senaste maskininvesteringen och lyftet för den industritekniska utbildningen.

Kattegatt_Bild_9_news.jpg

Jim Sevandersson är lärare på industritekniska programmet på Kattegattgymnasiet i Halmstad sedan åtta år tillbaka. Han berättar om skolans fokus på teknik och det ökade intresset för utbildningen, och så klart det nya tillskottet i utbildningsmaterial – en Haas VF-2SS.
– När skolan byggdes om placerade vi de tekniska programmen mitt i skolan, till skillnad från tidigare när de låg lite avsides. Industritekniska ligger i mitten med stora fönster mot korridorer för nyfikna skolkamrater. Vi märker en ny status bland eleverna och ett ökat intresse från tjejer, vilket är en positiv utveckling och väldigt roligt, berättar Jim.

Han fortsätter:
– Att vi dessutom kan erbjuda våra elever moderna maskiner gör att utbildningen blir lite extra intressant. Eleverna blir bättre förberedda för arbetslivet och får med sig erfarenheter de direkt kan applicera på sina nya arbetsplatser. Vi har flera Haas-maskiner hos oss sedan tidigare. När vi letade maskiner den här gången hade vi en kravspecifikation utifrån våra och branschens behov. Haas mötte alla våra krav och vi är glada att det blev just den här maskinen. Investeringen i en Haas VF-2SS har visat sig vara både smart och pricksäker. Dessutom är det roligt att få ligga i framkant som kommunal gymnasieskola.

Elever utbildar företag

Som en del i utbildningen på det industritekniska programmet deltar eleverna under utbildningar med företag, där företagen får lära sig mer om skärande bearbetning. Maskinen är ett viktigt verktyg i utbildningen. Enligt Jim är det här en del i utbildningen som är unik och som uppskattas av såväl elever som företag.

– Att redan under utbildningen få föra vidare sin egen kunskap ger både självförtroende och motivation. Det är något vi är stolta över och som fungerar riktigt bra, berättar Jim.

Sedan årsskiftet har eleverna på Kattegattgymnasiet använt den nya maskinen. Jim menar att det har bidragit till ett ökat intresse för automatiserad bearbetning och att många känner sig motiverade att lära sig mer.
– Förhoppningen är att fler ska vilja läsa industriteknik och se möjligheterna det för med sig. Eleverna är skolans bästa ambassadörer och branschens framtid, det finns många vinster i den här investeringen.

Efterfrågan ökar

Fredrik Salomonsson, säljare på Edströms maskin, berättar att många skolor visar intresse för liknande maskiner.

– Att ha maskiner särskilt anpassade efter läroplan och behov är intressant för många. Att dessutom jobba med moderna maskiner ger ungdomarna bra med kött på benen för arbetslivet. Haas har ett brett sortiment med maskiner som passar för just skolor.

Fredrik lyfter också den tvååriga garantin och möjligheten till simulatorer för fristående undervisning.*

Skolerbjudande från Haas

För de skolor som är nyfikna vill Fredrik tipsa om det erbjudande som finns särskilt för skolor.

– Erbjudandet innebär bra priser på standardmaskiner för utbildningsanläggningar. Många av de företag som har Haas-maskiner runt om i landet har goda samarbeten med skolorna, och kan rekommendera maskiner för utbildning.

Han tipsar också om en nätverksträff vecka 33, där lärare från olika delar av Sverige kan träffas och utbyta erfarenheter.

*Simulatorerna för fristående undervisning är stoppade för tillfället, på grund av komponentbrist.

Kattegatt_Bild_5_new.jpg

Kattegatt_Bild4_news.jpg

Kattegatt_Bild_11_news.jpg