Så utvecklade Edströms den ”nya” säljaren!

Minns du den traditionella försäljaren, som åkte landet runt för att knacka dörr och kränga på dig olika produkter? Glöm hen. Nutidens och framtidens säljare är, särskilt i Edströms fall, minst lika mycket en extra kollega till dig som kund.

edstroms-framtidsspaning.png

Edströms har de senaste åren utvecklat sina processer mycket. Rollen där säljaren är en mångsidig problemlösare, mer än en leverantör av verktyg, är ett exempel. Arbetet med utveckling av framtidens säljare har pågått – och pågår kontinuerligt – med ständiga framsteg.

– Vi ser tydligt hur ett mervärde skapas för våra kunder när vi erbjuder dem kunskap. Statistik, teknisk data och liknande betyder mycket mer än att bara sälja in saker. Det har jag tryckt hårt på de senaste två åren när vi utvecklat säljarrollen, berättar Viktor Wessbo, VD för Edströms Verktyg.

Under hans tre år i VD-stolen har Edströms genomgått flera förändringar och anpassningar. Med målbild att skapa effektiva lösningar åt alla kunder. Såväl inom större industrier och byggarbetsplatser som mer småskalig produktion. Edströms webbshop växer och utvecklas. Så även användningen av ToolBar-skåpen, som ger kunderna en automatiserad inköpsprocess för förbrukningsvaror och verktyg.

– De kunder som ser våra säljare som sin ”högra hand” och använder dem för att göra rätt produktval, ställa tekniska frågor eller som stöd vid produktionstekniska funderingar ser ofta ökad lönsamheten som en positiv effekt. Kan vi hjälpa kunderna till ökad lönsamhet inom vårt segment så knyter vi starkare relationer och ser ofta en gemensam omsättningsökning. Det gynnar båda parter, säger Viktor.

Idag har Edströms ett brett stall av säljare. Rutinerade rävar blandas med yngre talanger – där flera gått från produktionsled över till säljarroll. Just den praktiska kunskapen är ofta ovärderlig och svår att ”plugga sig” till. Traditionella kundbesök ingår såklart fortfarande i säljprocessen, men Edströms var snabba med att ställa om till digitala möten under pandemin. Och resultaten pekar tydligt på fler och nöjdare kunder.

– Jag tycker att Edströms ligger i framkant med den nya försäljningen. De som väljer oss framför konkurrenterna kommer att märka skillnad. I allt från omhändertagandet, teknisk kunskap och support – vilken slutligen leder till högre lönsamhet för kunden. Vi sätter alltid kundens lönsamhet i första rummet, säger Viktor Wessbo.