Nyheter

Cobot VS Robot - webinarie 28 april

Överväger du vilken typ av robot som är bäst för din verksamhet? Då är det här webinaret för dig! Ta chansen att bekanta dig med cobotar och ställ frågor om skillnaden mellan kollaborativa robotar och klassiska industrirobotar.

Läs mer och anmäl dig här >

Perfekt resultat och höga kvantiteter

SUPERCELL HX300G är en 5-axlig, horisontell fleropera­tionsmaskin med precision och noggrannhet utöver det vanliga. Enkla riggningar eller obemannad drift. Perfekt för höga kvantiteter med höga krav på resultatet.

 

 

Läs mer

ROBOT GER FRUKTRÄDDARE BÄTTRE ARBETSMILJÖ

Helsingborgsföretaget Rscued tillverkar juice av frukt som annars hade slängts. Sedan en UR-cobot tagit över det tyngsta momentet på fabriken – plocka och packa flaskorna – har arbetet blivit betydligt mindre slitsamt för medarbetarna. Företaget har redan börjat titta på nästa steg på sin automationsresa.

Fabrikschefen ville ha en liten, smidig och lättskött lösning och att det skulle bli en kollaborativ robot var han snart klar över. Efter kontakt med Universal Robots-försäljaren Edströms och UR-integratören Odigo föll valet på en UR10, som klarar att lyfta upp till 10 kilo och kapaciteten på bandet med de färdigtappade flaskorna.

"jag har jobbat med flera robotar innan, men den här slår alla med hästlängder. Den är så enkel att hantera, alla kan sköta den."

Läs om hela caset här >

Stora maskinnyheter från Haas

Haas har satsat mycket och gör flera stora maskinlanseringar under året. Fler storlekar, mer kapacitet.

Läs mer

BLM har släppt ny snygg hemsida

Snygga filmer och tydlig info för dig som vill veta mer om rörbearbetning och laserskärning.

 

blmgroup.com >

Maxa lönsamheten med hjälp av programmering

Oavsett om du är ute efter en effektivare produktion, lägre verktygskostnader eller en optimerad bearbetningsprocess för specifika detaljer är lösningen densamma: effektiv programmering. Och du behöver inte ens vara en stjärna i CNC-programmering för att lyckas – låt oss göra jobbet istället.

Läs mer

Stort teknikkliv för Bengtssons i Forserum!

Skärning av rördelar till sjukhussängar, patientvagnar, undersökningsbritsar och sängbord sker numera med den senaste maskintekniken.

Vi har installerat en ny rörlaser, en ADIGE LT7 som är helautomatisk och klarar rör från 12 mm upp till 155 mm i diameter, så kan man räkna med att från det minsta till det största röret, är processen helautomatisk. Vi pratar tillverkningstider som kortas med flera hundra procent. Och vi får en kvalitetsförbättring som är riktigt tillfredsställande.

ADIGE prioriterar snabbhet och precision, tillsammans med flexibilitet och snabba omställningar, energieffektiv och låg driftskostnad.

Läs hela reportaget Här: mekpoint.se

Kitamura = noggrannhet

Med Kitamura vertikala fleroperationsmaskin MyCenter 3020G kan du producera med extrem noggrannhet. Varje detalj i maskinen är framtagen för att skapa exakta resultat.

Funktioner - Kitamura MyCenter 3020G
✔ Handskavda kontaktytor
✔ Kylda kulskruvar
✔ 15.000 rpm spindel, dubbelkontakt (20.000 rpm opt)
✔ SSS kontroll, upp till 8192 block Look Ahead
✔ Snabb – 50m/min
✔ 30 verktygsplatser 40 kona
✔ Rörelse: X=762 mm/Y=510mm/Z=510mm
✔ Positions noggrannhet: +/- 0,002mm
✔ Repeterbarhet +/- 0,001 mm

Robotlyftet – Vi hjälper dig vidare

Du glömmer väl inte att du kan få 150 000 kronor i bidrag från Robotlyftet för att öka graden av automation i ditt företag?

Små och mellanstora företag i tillverkningsbranschen kan få:
✔ Hyra av utrustning
✔ Hjälp att undersöka sitt företags förutsättningar
✔ Utbildning
✔ Automationscheck på upp till 150 000 kronor

Ta hjälp av oss på Edströms Maskin AB, kontakta oss för mer information!

 

Läs mer här

Sveriges mest sålda fleroperationsmaskin under 2000-talet

VF-serien har ett stort utbud av storlekar och funktioner för att passa alla typer av behov. Haas branschledande VF-maskiner är de bäst presterande verktygsmaskinerna som finns på marknaden.

Finns i storlekarna:
VF-1SSYT-EU X 508mm Y 508mm Z508 mm
VF-2SS X 762mm Y 406mm Z508mm
VF-2SSYT X 762mm Y 508mm Z508mm
VF-2SSYT-EU X 762mm Y 508mm Z508mm
VF-3SS X 762mm Y508mm Z635mm
VF-3SSYT X 1016mm Y 660mm Z 635mm
VF-4SS X 1270mm Y 508mm Z635mm
VF-5SS X 1270mm Y 660mm Z 635mm
VF-6SS X 1626mm Y813mm Z 762mm
Läs mer

Produktion av höga volymer, obemannad drift

UMC 500/SS med 16 stationer palettpool.

Helt integrerad lösning. Stationerna kan schemaläggas individuellt enligt prioritet och sekvenseringskrav, vilket gör att högprioriterade delar kan bearbetas först eller oftare. Kompletta stationer returneras automatiskt till hållplatsen, eller kan sekvenseras till en skyddad operatörsstation för omedelbar avlastning och omlastning. Palettlösningen måste beställas med maskinen.

✔ 16 + 1 stationer (16 lagringsplatser + 1 bearbetningsstation)
✔ Inkluderar 50 + 1 verktygsmagasin 40 kona
✔ 91 kg max nyttolast per station (arbetsstycke + arbetshållande)
✔ 203 mm diam. x 419 mm högt arbetsstycke
✔ Anvisad last / loss-station
✔ Måste beställas tillsammans med maskin

Följ med på rundtur

Det har gått ett tag sedan Haas senast körde en rundtur från fabriken i Oxnard, Kalifornien. Men nu är det dags, följ med.

Eftersom det tagits extra försiktighetsåtgärder kring Covid-19 i år så har de inte genomfört några personliga rundvisningar på plats. I filmen får du möjlighet att följa med Andrew, en av våra medarbetgare på en guidad tur genom våra de fyra byggnaderna på Haas Campus. 

Blog om automation

Ökad produktivitet, högre kvalitet och bättre arbetsmiljö. Det är några exempel på vad automatisering med kollaborativa robotar kan åstadkomma. Du hittar många fler exempel på Universal Robots-bloggen, som är fullspäckad med smarta tips, matnyttig information och praktiska erfarenheter från automationsvärlden.

På bloggen kan du till exempel läsa om hur techföretaget Flatfrog i Lund använder cobotar för kvalitetstestning, och få reda på hur billigt en cobot kan palletera. Du får också veta mer om hur nearshoring kan underlättas med hjälp av automation och hur du stärker din leveranskedja. 

Till bloggen >

Rörlaser skär i ledtiderna hos Skeppshultcykeln

På Skeppshultcykeln sker nu mer skärning av cykelramarna med den senaste maskintekniken. På plats i deras produktion står nu en kraftfull, fullutrustad och supersnabb 3D laserskärmaskin med fiberkälla på 3 kW. Här kan du läsa Mekpoints artikel om varför valet föll just på denna maskinen.

– Vi har nu gjort den största investeringen i företagets historia i form av en helt ny rörlaser. Vi är den enda cykeltillverkaren i Sverige som tillverkat cykelramar i obruten följd sedan starten av företaget 1911, säger Fredrik Andersson produktions- och personalchef på cykelfabriken i Skeppshult.

Fredrik Andersson och Jim Davis skakar hand efter en mycket lyckad maskininvestering.

Läs hela artikeln på Mekpoint >

NY – OnRobot 2FG7 Gripper

2FG7 – OKOMPLICERAD PARALLELLGRIPARE FÖR TRÅNGA UTRYMMEN OCH KRÄVANDE NYTTOLASTER.

  • Komplett, lättprogrammerad samarbetande parallellgripare som går fort att sätta i arbete för en mängd olika tillämpningar
  • En stark parallellgripare är enkel att placera ut i trånga utrymmen och hanterar krävande nyttolaster
  • Få snabb ROI med en enkel, flexibel, intelligent och noggrann gripare som enkelt kan anpassas till många uppgifter 
  • Den är klar att användas nästan överallt med sin IP67-klass för hårda miljöer och ISO-klass 5-certifiering för användning i renrum

LT7 – Oslagbar fiberlaserskärning för rör och profiler

Nya generationen laserskärning ökar möjligheterna. LT7, är en laserbearbetningsmaskin för rör och profiler med garanterat bäst skärprecision kombinerat med högsta möjliga produktivitet. Den bästa lösningen när du ska öka din bearbetning av rör och profiler.

BLM tillsammans med ADIGE utgör den italienska tillverkaren BLM Group som är världsledande inom hantering av rör. Tillsammans ligger de i framkant av utvecklingen och skapar hela tiden nya lösningar inom området. ADIGE är enligt vår mening världens ledande tillverkare av rörlasrar och erbjuder även ett brett program inom mer traditionell rörkapning.

CHEVALIER – NR 1 PÅ PLANSLIPMASKINER

Chevaliers planslipmaskiner ger kvalitét och prestanda. I nuläget finns fler än 500 installerade maskiner i Sverige. Plansliparna är verktygsmakarnas förstahandsval med sina robusta och stabila konstruktioner och låga servicebehov. Ett smart sätt att arbeta helt enkelt!

Läs mer

Liten golvyta yta, stort arbetsområde

The 400mm with the most compact footprint and the biggest (TRUE) work envelope. So fast, so accurate, so incredibly flexible. Get Year End Delivery at a Nice Price!

MYCENTER HX400iG/500
✔ Solid Box Way Design
✔ Choice of 15k or 20k Spindles
✔ Standard & High Performance Conveyors Available
✔ Add 6,8,14 or 21 Pallets in the Field
✔ Add up to 200 Tools in the Field
✔ Swap 400mm for 500mm Tables in the Field
✔ Fastest in Class Rapids (X,Y,Z & Full B-Axis)
✔ 5th axis field retrofit available on one or both pallets
✔ Unmatched Accuracy ±0.002mm (±000079")/Full Stroke

Besök Chevaliers digitala showroom och titta närmare på utvalda maskiner

Besök Chevaliers virtuella showroom för att titta närmare på deras slipar, svarvar och fräsmaskiner. Välj maskininformation för en översikt över funktioner, fördelar, videor och fakta. Besök "Workpieces" för att se bearbetade produkter.

Chevalier Showroom>

EN FÖRSTA TITT PÅ VR-8

VR-8 är en utmärkt lösning om dina 5-axliga detaljer är för stora att rotera med rundmatningsbord eller tiltbord. Varje maskin i VR-8 serien har ett stort T-spårsbord som lätt bär upp stora arbetsstycken och fixturer, och en kraftig 2-axlig spindel, vridbar i 2 led för åtkomst i nästan vilken vinkel som helst vid komplexa former och 5-sidig bearbetning.

✔ Simultan 5-axlig maskinbearbetning
✔ Kraftfull 2-axlig spindel
✔ Kona HSK-A63
✔ Trådlöst inmätningssystem (WIPS) ingår
✔ Reglering av verktygets centrumpunkt

Läs mer på haascnc.com

Ny EU-serie med förlängd Y-axel

Specialanpassade maskiner till bra priser – Exklusivt för Europa. Mer Y-axel. Mer kapacitet. Ännu mer maskin för pengarna med nya EU-serien.

VF-1YT-EU Specialpriser från: 44,995 €
VF-2YT-EU Specialpris från: 49,995 €
VF-1SSYT-EU Specialpris från: 54,995 €
VF-2SSYT-EU Specialpriser från: 59,995 €

PLUS: FÅ UPP TILL 20% RABATT PÅ RUNDMATANDE PRODUKTER NÄR DU UPPGRADERAR!

Läs mer på haascnc.com >

HaasTec Live

Den 14-18 september sändes HaasTec Live. Då visades de senaste maskinerna och tillbehören från Haas Automation och man fick möjlighet att upptäcka nya sätt att effektivisera processer. Se de inspelade avsnitten där Haas videoteam tar dig med på rundvisning kring varje maskin, visar alla detaljer, hur den bearbetar.

Ta del av avsnitten här >

Perfekt för högvolymproduktion med obevakad drift!

Öka produktiviteten på din UMC-1000 med vår fullständigt integrerade Palettpool med 8 stationer.

Helt integrerad lösning
Stationerna kan schemaläggas individuellt enligt prioritet och sekvenseringskrav, vilket gör att högprioriterade delar kan bearbetas först eller oftare. Kompletta stationer returneras automatiskt till hållplatsen, eller kan sekvenseras till en skyddad operatörsstation för omedelbar avlastning och omlastning. Palettlösningen måste beställas med maskinen.

Läs mer

Korta ställtider med 5-axlig bearbetning med UMC-500

5-axlig maskinbearbetning är ett effektivt sätt att förkorta ställtider och öka noggrannheten för flersidiga och komplexa detaljer. Den kortare rörelsen och kompakta plattan på Haas UMC-500-seriens maskiner gör dem till den perfekta lösningen för 3+2 maskinbearbetning och simultan 5-axlig maskinbearbetning av större delar.

Öka din produktivitet med Kitamura ”Sparkchanger”

180 ° roterande palletter med hög hastighet sparar golvutrymme jämfört med en konventionell maskin med pendelbytningsteknologi.

✔ 180° roterande palletter med hög hastighet.
✔ Blixtsnabba pallförändringar och enkel installation.
✔ Ladda och lossa under bearbetning.
✔ Full integration av pallväxlaren = ultrakompakt maskin.
✔ Full övervakning med Anywhere Remote.

 

Läs mer

ROBOTTRÄFF OM KOLLABORATIVA ROBOTAR

I fredags (11 juni) deltog Adam på ett webbinarium som anordnades av IUC Syd.

Här tog man upp frågor kring skillnader mellan olika robotar, säkerhet och kringutrustning. Den stora frågan om "Varför man ska robotisera".

På plats i Lund var en expertpanel, erfarna leverantörer som samtliga har lång erfarenhet av automatisering och robotisering i små och medelstora företag.

Medverkande leverantörer: Kuka, Sick, Schunk och Edströms 

"We Are Cobots" världens största virituella mässa för samarbetande robotar

"We Are Cobots" – världens största virtuella mässa för samarbetande robotar – kommer att äga rum 16-18 juni 2020, inriktning på europeiska automatiseringstrender och produktnyheter med demonstrationer på fem olika språk.

Den 16-18 juni, klockan 10:00 – 16:00 alla tre dagarna, kommer den danska cobotpionjären Universal Robots att vara värd för ”We Are Cobots" – mässan med allt du inte vill missa kring samarbetande robotar och automation.

✔ Gratis att delta
✔ Lära dig fördelarna med samarbetande automation
✔ Över 30 virtuella montrar
✔ 50 inspirerande cobot-experter samlade

Läs mer och anmäl dig här>

Haas Demo Day Live 3 juni

Första onsdagen i varje månad kommer Haas köra Demo Day Live online på sin YouTube-kanal. Missade du startskottet den 3 juni kl. 9.00 kan du ta dig en titt här bredvid. Haas visar sin senaste automationslösning "Haas Automatiska Detaljladdare" och ge dig tips på nya sätt att automatisera.

✔ Visning av APL för fräsar och svarvar
✔ Robotsystem
✔ UMC-1500-Duo och mycket annat!

Universal Robots - Så här mäter du objektets dimensioner

Lär dig hur du kan programmera roboten för att mäta objektets dimensioner med bara en gripper och en referenspunkt. Mycket lämplig för kvalitetskontroll och sorteringsuppgifter.

Tanken med produktionsmässan

Som vanligt hade vi tänkt stort inför mässan på Elmia och laddat med några godbitar att visa upp. Dessa produkter är förmodligen inte riktigt lika aktuella 2022 när Elmias produktionsmässor blir av nästa gång. Därför ger vi er en liten sammanfattning här:

Haas detaljladdare – APL En enkel och mycket prisvärd automationslösning. Kan enkelt sätt att ersätta ett skift.

UMC-500 – 5-axlig maskin 5-axlig maskinbearbetning är ett effektivt sätt att förkorta ställtider och öka noggrannheten för flersidiga och komplexa detaljer.

Kitamura 250iG – Kompakta yttermått och stor kapacitet HX250iG är en kompakt, snabb, 4-axlig horisontell maskin som ökar din lönsamhet. 

Automationslösning Universal Robots + Mini Mill Haas Universal Robots automationslösning är anpassad till alla våra Haasmodeller. Vi erbjuder STD lösningar som enkla och priseffektiva.

E-FLEX, Trådbockningsmaskin från BLM Group Trådbockning för prototyptillverkning eller för högvolyms produktion. E-FLEX är en helelektrisk kompakt maskin som matas med tråd direkt från coil.

Ställ frågor om mässan online på Qimtec Products "tema-veckor">

 

Läs mer

Bearbeta dig in i framtiden

Bearbeta dig in i framtiden med en kraftfull, expanderbar horisontell fleroperationsmaskin som tål att växa med. Kitamura maskiner har alla fördelar och flexibilitet som krävs för att växla upp ditt företag när behoven förändras. Behöver du ytterligare verktyg, mer än 2 paletter eller möjlighet till 5-axlig bearbetning läggs detta till befintliga maskiner på plats. Vi ser till att du väljer det som passar bäst för din verkstad. Tänk stort och investera i en horisontell fleroperationsmaskin – med Kitamura finns det alltid ett bra alternativ.

✔ Expandera från 2 upp till 21 paletter
✔ Lägg till upp till 300 verktyg
✔ Möjlighet till många olika uppgraderingar
✔ Installation av en femte axel är möjlig på vissa modeller

Dessa uppgraderingar finns tillgängliga på nya eller befintliga maskiner genom hela Kitamuras serie av Horisontella bearbetningsmaskiner, från den minsta 250 mm till den största 1250 mm maskinen.

Upptäck olikheterna

CNC-maskiner behöver inte vara dyra. Det har Haas försökt bevisa de senaste 30 åren. De erbjuder ett brett utbud av prisvärda maskiner som dessutom är lättanvända och passar din budget oavsett om du är nystartad eller eller vill ta nästa steg i CNC-bearbetning.

Titta närmare på Haas utbud här

Boka personlig maskindemo

Ta reda på om Kitamura något för din produktion? Boka ett personlig webbmöte och få en första introduktion av Kitamuras maskiner och dess fördelar. Ställ frågor direkt kring din produktion.


Snabbfakta om Kitamura:
✔ Världens snabbaste plangejdmaskin! Upp till 60 m/min.
✔ Branschledande med sin höga noggrannhet
✔ Alla kritiska kontaktytor är handskavda
✔ Gjuten och otroligt stabil maskinkonstruktion
✔ Minutiöst byggd från grunden med Japansk byggmetod

Läs mer om Kitamura

Prestera mera med Kitamura HX800G/1000

Kitamuras horisontella fleroperationsmaskin HX800G/1000 har högpresterande funktioner som ökar din produktivitet.

✔ Världens snabbaste plangejdmaskin 60m/min för högsta tänkbara stabilitet
✔ Största arbetsområde i sin klass
✔ Patenterad teknik med dubbla kulskruvar i X-, Y-, Z-axlarna
✔ 62-312 verktygsplatser som kan byggas ut efter hand
✔ Kraftfull 53 HK, 4-stegs växellåda, 12000 varv/min
✔ Standard full 4:e axel
✔ Exceptionell spånhantering med standard transportör
✔ Dubbelkontakts spindel

Se alla Horisontella från Kitamura

Kitamura = 5-axlig bearbetning på bästa tänkbara sätt.

Kitamura MedCenter 5AX har en unik precision och en fantastisk förmåga att bearbeta komplexa detaljer. Maskinen är byggd för både låg- och högvolymsproduktion och har ett arbetsområde på 220 x 175 mm. Dessutom är den kompakt och trotts sin stora kapacitet kräver den en minimal golvyta på endast 1,2 x 2 meter.

✔ Förberedd för 12 paletter med möjlighet till obemannad körning
✔ Idealisk för verktyg med liten diameter som öppnar upp för bearbetning av små detaljer
✔ Lämpad för fräsning av hårda material med krav på precision
✔ Superfinish som är svårslagen.

Läs produktbroschyren

Tack för att ni kom!

I veckan var det dax för sjunde upplagan av Metal Inspiration Days i Jönköping. Ni var många som kom och det är vi riktigt glada för. Dagarna öppnade upp för många givande samtal både mellan er som kunder och mellan oss leverantörer. Maskinerna gick på högvarv och riktiga bitar svarvades, frästes och programmerades för fullt och många smarta tillbehör presenterades av våra medutställare.

Onsdagskvällen avslutades med att vi blev lurade av Joe Labero under mycket skratt. Ett gott julbord serverades och vi fick chansen att prata mer med varandra. En härlig kväll helt enkelt.

Maskinerna står kvar i vårt showroom och du som inte hade möjlighet att komma förbi under dessa två dagar är varmt välkommen att höra av dig för en rundvisning.

Stort tack till er som kom och välkomna tillbaka nästa år!

Årets vinnare av Ungdoms-SM i CNC-svarvning på Elmia Subcontractor

Förstapriset i årets SM-tävling i CNC-teknik gick till Mälardalens Tekniska gymnasium. Grattis säger vi på Edströms. Tävlingen arrangeras varje år på Elmia Subcontractor och Edströms fortsätter vara med att vara huvudsponsor och arrangör tillsammans med SKTC. Våra Haas ST 20-Y svarvar gick varma och våra applikationstekniker Odd och Björn bedömde för fullt ända in i finalen tillsammans med SKTC.

Lär mer här

Detaljladdare från Haas

Vill du öka kapaciteten på din svarv eller fräs utan att anställa? Då kan Haas automatiska portalladdare vara lösningen. På ett kostnadseffektivt och enkelt sätt ökar du din obevakade körning upp till 6 timmar.

Varför betala mer?
✔ Enkel och prisvärd portalladdare
✔ 50 platser
✔ Obemannad körning
✔ Payback på mindre än 6 månader

 

Läs fler nyheter här

Metal Inspiration Days 27-28 nov

I slutet av november var det dax för sjunde upplagan av Metal Inspiration Days i Jönköping. På årets Metal Inspiration Days fortsatte vi på det vinnande konceptet Money. Making. Machines. Tjäna mer pengar i Sverige. För vad är egentligen det viktigaste när det väl kommer till kritan för svensk tillverkningsindustri? Jo, ökad lönsamhet.

Var du en av dem som besökte Metal Inspiration Days i Jönköping hoppas vi att du fick med dig flera tips på hur man kan utveckla sitt företag. Under två dagar bjöd vi på inspirerande demonstrationer och nyheter från våra medutställare. 

Välkommen igen på Metal Inspiration Days 2020! Ett unikt samarbete mellan några av branschens tyngsta aktörer.

STÖRRE DELAR? INGA PROBLEM!

UMC-1000 är det perfekta alternativet för verkstäder som vill ha en lättanvänd 5-axlig lösning för att hantera större detaljer. Den ger samma UMC-750 men med ökad rörelse och en större platta.

5-axlig maskinbearbetning är ett effektivt sätt att förkorta uppsättningstider och öka noggrannheten för flersidiga och komplexa detaljer. Den ökade rörelsen och större plattan på Haas UMC-1000-seriens universalmaskiner gör dem till den perfekta lösningen för 3+2 maskinbearbetning och simultan 5-axlig maskinbearbetning av större detaljer.

✔ 5-axlig maskinbearbetning
✔ Kraftfull spindel med in-linedirektdrivning
✔ Sidmonterad verktygsväxlare med stor kapacitet
✔ Trådlöst intuitivt prob-mätningssystem (WIPS) ingår
✔ Tillverkad i USA

Nu släpps UR16e till försäljning!

Idealisk för automatisering av tunga material och maskinbearbetning. UR16e har en lyftkapacitet på 16 kg och en räckvidd på 900 mm.

Kontakta oss för mer information
info@edstroms.com eller 036-39 20 00

Se alla modeller

Bearbeta 5-axligt på ett nytt sätt!

5-axlig bearbetning – Kompakt maskin med portalladdare och med sinne för komplexa och komplicerade detaljer!

Ett nytt sätt att bearbeta och automatisera dina små, komplicerade delprocesser. Denna mycket exakta maskin kan bearbeta en mängd olika detaljer med hjälp av en enda riggning och är idealisk för ett stort antal komplexa och komplicerade delar med krav på mikronoggrannhet.

 

Kontakta oss

FT production har ökat sin kapacitet med Cobots

Verkstaden FT-Produktion ökar kapaciteten med hjälp av flexibla cobotar. "Tack vare automation kan en operatör ha tre eller fyra maskiner i drift samtidigt utan problem."

FT-Produktion använder sig av flexibla samarbetande robotar, så kallade cobotar, för att öka produktiviteten utan att behöva anställa fler.
Den nya tekniken förbättrar även arbetsglädjen genom att de dagliga rutinerna blev mer varierade. Det här är en viktig fördel i en bransch som har svårt att locka till sig och behålla kvalificerad arbetskraft.

Läs artikel på Metal Supply här