Edströms sponsrar Ungdoms-SM i CNC-teknik!

Årets upplaga av Ungdoms-SM i CNC-teknik går av stapeln på årets Elmia Subcontractor i Jönköping 15–17 november. Edströms bidrar till tävlingen genom att sponsra med Haas-maskiner, som deltagarna använder till fräsning och svarvning.

sktc_fotograf_TuanaFriden.jpg

Fotograf: Tuana Fridén @tuana

De tävlande är gymnasieelever som läser industritekniska programmet i Sverige. Tävlingen i Jönköping är den tredje och avslutande finaldelen för deltagarna. Ansvariga för Ungdoms-SM är branschorganisationen Skärteknikcentrum Sverige, som jobbar med att lyfta viktiga frågor för den egna branschen, men även för hela industrin. Organisationen finns i hela landet och har sitt säte i Gnosjöregionen.

- Tävlingen ingår i vårt framtidssäkringsben: att höja statusen för yrket, så ungdomar ser att detta verkligen är en framtidsbransch. Ungdoms-SM är ett utmärkt skyltfönster både för våra medlemmar och skolungdomarna, berättar organisationens VD Ulrika Elmersson.

Edströms sponsrar sedan flera år

Sedan flera år samarbetar Edströms med Ungdoms-SM. Detta främst genom att tillhandahålla Haas-maskinerna som de tävlande använder ute på mässgolvet. En strategi för att bidra till återväxten inom industrisektorn.

- Att ha en maskinpartner är helt avgörande för oss, utan dem kan vi ju inte genomföra tävlingarna. Vi gillar verkligen att jobba med Edströms, de har bra samarbeten med utbildningar och utveckling. Det är ett enkelt och roligt samarbete. Den bästa varianten, säger Ulrika.

Tävlingsmomenten består av två delar. Dels en teoretisk del och dels en praktisk, där den senare går ut på att fräsa eller svarva utifrån en ritning. Resultaten mäts och poängsätts av domarna, som består av två yrkeslärare. I år kommer den ena representanten från Kungsmadsskolan i Växjö och den andra från Mälardalens Tekniska Gymnasium i Södertälje.

- Dessutom samarbetar vi med externa mätföretag. Vi ser både återkommande skolor som alltid är med i tävlingen plus nykomlingar. Vi har även noterat att om en kommun satsar på sin industriutbildning, så får eleverna ofta bättre resultat i tävlingarna. Kvalitén stiger alltså när kommunen är villig att satsa på en bra utbildning, det är en tydlig tendens, säger Ulrika.

Hög status inom branschen

Sedan starten 2002 har tävlingsstatusen vuxit sig riktigt stark, vilket gett många elever mycket positiva erfarenheter. Går du till exempel en dag på mässan iklädd din tävlingströja med logga blir du förmodligen erbjuden visitkort från många som är i behov av kompetens. Ett tydligt svar på tävlingens status inom industribranschen, som är samlad under mässan.

- Vissa deltagare förstår nog inte riktigt hur eftertraktade de är på marknaden och för Sverige. Eftersom vi firar 20 år i år försöker vi just nu fånga upp tidigare deltagare i våra sociala medier, för att beskriva deras karriärvägar. Flera tävlande påbörjar riktigt snabba och bra karriärer direkt efter examen. Vilket såklart är ett oerhört gott kvitto för det vi jobbar med, säger Ulrika Elmersson.