Längdsvarvning eller traditionell svarvning – vad passar din produktion bäst?

När lämpar sig längdsvarvning och kan man bara köra långa detaljer? Vi tog ett snack med Edströms längdsvarvnings-expert Martin Gustavsson för att reda ut några frågetecken och fördelarna med att välja en längdsvarv före en vanlig cnc-svarv.

Martin_tornos_NB-webb.jpg

Svarvning är inte ett enhetligt begrepp. Beroende på detalj, volym och krav på precision kan det vara stor skillnad på vad som är rätt maskintyp. Den främsta skillnaden mellan längdsvarvning och traditionell cnc-svarvning är hur arbetsstycket rör sig i maskinen. I en längdsvarv matas arbetsstycket ut från en styrbussning vilket innebär att man bearbetar materialet väldigt nära hållpunkten. Det innebär att svarvningen blir oerhört stabil och vibrationer undviks, precisionen blir väldigt hög och du kan svarva långa sträckor i ett svep.

En vanlig missuppfattning är att man bara kan köra långa detaljer, som namnet antyder.
– Nej det måste man inte, det går utmärkt att svarva små detaljer och det var så hela tekniken började, med småskruvar och smådetaljer till klockor. Det går givetvis att göra väldigt långa detaljer, jag har vid ett flertal gånger gjort detaljer som är meterlånga, säger Martin.

Längdsvarvar har upplevts lite krångligare och tar längre tid att ställa än vanliga svarvar, men där upplever Martin att det har blivit mycket lättare genom åren. Tornos har egna hjälpmedel som underlättar riggningen och med hjälp av Tornos egna programvara TISIS så får du full koll på verktygskatalogerna, program och en bra överblick över maskinerna.

Fler typer av bearbetning och verktyg än i en traditionell svarv

Längdsvarvars mångsidighet lämpar dem också till flera typer av bearbetning:
– Det går att fräsa, det går att borra, det går att gänga. Har man exempelvis en detalj som man tänkt fräsa i en konventionell fräs, så går det att göra i en längdsvarv och få det automatiserat. Även fast huvudsyftet många gånger är att göra runda former så går det att göra andra komplexa former i en längdsvarv, säger Martin.

 En av de absolut stora styrkorna med en längdsvarv jämfört med en konventionell är mängden verktyg som går att sätta upp. En längdsvarv kan exempelvis ha upp till 30 verktyg, medan du i en konventionell cnc-svarv med enkel revolver kanske bara får upp 12.

För vem passar en längdsvarv?

Längdsvarvning ger bäst resultat när du har krav på precision, repeterbarhet, volym och om det du ska bearbeta är 40mm och nedåt i diameter. Martin ser också att en längdsvarv kan passa in för dig som kör kortare serier.

– Har du en produktion som har blandad produktflora, säg fem olika detaljer som passar in i en längdsvarv, så kanske två är högvolymproduktioner och tre mer medel- eller lågvolym så är det klart det går. Är man halvvägs i volymen så har man kommit en bit, då finns det säkert en produktflora att bygga på mot sina kunder.

Edströms erbjuder längdsvarvar från schweiziska Tornos som gör premiumprodukter för dig med höga krav på precision och tolerans. Vill du veta mer om märket kan du besöka vår sida om Tornos här eller ta kontakt med Martin Gustavsson.

Martin Gustavsson
Tel: 070 839 20 65
epost: Martin.Gustavsson@edstroms.com