Edströms specialister på allt som rör rör

För 25 år sedan fanns inte begreppet rörlaser. Idag har det blivit vardag inom rörbearbetning. Edströms italienska leverantör BLM Group är i framkant på marknaden med sina maskiner. Jim Davis är teknisk säljare på Edströms och berättar mer om rör i denna artikel.

JIM_edstroms-103_fb.jpg

Varje produktproduktion är speciell och rörbearbetning är inget undantag. Eftersom alla rör är mer eller mindre krokiga ställer det helt unika krav under produktion. Men med rätt program och hjälpmedel skapas hög kvalitet med effektiv hastighet.

Vi på Edströms har ett halvdussin Active Tools, däribland Active Scan, Active Weld och Active Focus. De är ett slags verktyg för att ge mer effektiva resultat. Den stora skillnaden var att man tidigare kapade och borrade manuellt. Idag görs allting med rörlasermaskiner, där du kan skapa vilka geometrier som helst i rören, säger Jim Davis.

Inom rörbearbetning är fyra stora kategorier vanligast – kapning, laserskärning, ändformning samt rörbockning. De flesta företag inom rörbearbetning fokuserar på en av dessa kategorier. Vissa företag använder dock samtliga fyra, exempelvis inom möbelindustrin. Rörbearbetning under 2000-talet har en utvecklingskurva som nästan kan liknas med internetrevolutionen, särskilt arbetet med rörlaser.

En rörlaser både kapar och skär alla geometrier i röret. Om hålen är runda, fyrkantiga eller oregelbundna har ingen betydelse. Inom rörbockning är alla maskiner helt elektriska, vilket ger högre precision och prestanda än mot de hydrauliska, berättar Jim.

I 30 års tid har Edströms samarbetat med BLM Group inom rörbearbetning. Sammanlagt finns 35-40 olika maskinmodeller att välja på i Edströms breda sortiment.

Hög precision, hög hastighet och god kvalitet på slutprodukt sammanfattar vad som förväntas av maskiner från BLM Group.

Det är väldigt intressant och givande att arbeta med dem. Jag som har jobbat med rör i drygt 15 år har sett hur snabbt utvecklingen gått. BLM Group ligger väldigt långt fram i allt som gäller rörbearbetning. Därför är det extra kul att vi på Edströms kan erbjuda detta till våra kunder, säger Jim Davis.

Mer om BLM >