Tre tips för automation och lönsamhet

Industrin står inför ett paradigmskifte i och med att automationen tar över allt mer. Detta medför många funderingar och tankar hos många aktörer – så låt Henrik Olsson på Edströms guida dig genom tre tips till dig som vill börja din resa inom automation.

automation_tre_tips.jpg

1. Börja i liten skala 

En vanlig tankevurpa i början är att man vill för mycket och helst automatisera bort en hel produktion. Börja istället med att justera små steg i produktionen. Till exempel kan en maskin förlänga den nuvarande produktionen ett par timmar kvällstid – så att verksamheten fortsätter löpa på automatiskt även efter det att den sista anställde lämnat lokalen. 

2. Sätt dig in i nuvarande och kommande kostnader 

För att en automationsaffär ska bli lönsam måste du vara påläst på tillverkningsprocessen, både hur den ser ut idag och hur den kommer att se ut när roboten är införskaffad och igång. Många tänker att robotar och automatiserade maskiner har en för hög kostnad, men med den utrustning vi erbjuder kan du räkna tillbaka hela investeringen upp till ett helt år. Alla maskininvesteringar kräver föregående behovsanalyser, och behovsanalyser hjälper vi på Edströms dig gärna med. 

3. Tänk komplement istället för konkurrent 

En vanlig missuppfattning eller rädsla när det gäller automation är att den mänskliga arbetskraften ska försvinna, men för oss är roboten tvärtom ett hjälpmedel för att bevara 

den. Monotona produktionsuppgifter som genomförs utan bra ergonomi kan orsaka förslitningsskador, och även den psykologiska arbetsmiljön kan förbättras genom att roboten gör de uppgifter som stjäl tid från mer kreativa och konstruktiva saker. Se på roboten som en arbetskamrat och en hjälpande hand som fortsätter att jobba när du själv blir trött. 

Vill du veta mer om Edströms automationslösningar?
HÄR kan du läsa mer, och kontakta oss för en behovsanalys.