Tjäna pengar på din luft

Fokus på tryckluft är viktigare än du kanske tror, inom vilken industri du än bedriver din verksamhet. Edströms luftexpert Christian Raschta listar fyra saker du behöver tänka på när du jobbar med luft och kompressorer.

Tips_coach_christian_.jpg

Rätt tryck i systemet

Ofta har du ett stamtryck i luftsystemet, men det behöver kontrolleras och kalibreras. Det är onödigt att en maskin använder 10 bars tryck om den bara behöver 6 bar för att fungera ordentligt. Det är slöseri med resurser och blir en onödig kostnad för hela systemet. Särskilt om du har mängd olika maskiner igång samtidigt. Så ett sänkt stamtryck eller rätt inställda regulatorer vid respektive maskin gör stor skillnad på förbrukningen.

Se över läckage

Detta bör helst göras regelbundet, gärna månadsvis. Kompressorer drar mycket ström när de jobbar, somliga missar att tänka på det. Har du ett litet hål på bara 1 millimeter där det pyser ut luft så kostar bara det hålet tiotusentals kronor per år. Tänk då om du har flera hål och jobbar med stora volymer. ”Luft finns ju överallt, det är väl inte hela världen” kanske vissa resonerar. Men det gör skillnad att se över och åtgärda läckage. Så gör det redan idag!

Uppdatera produkterna samtidigt

När du till exempel byter till en ny cylinder, lägg även en slant på nya kopplingar och slang i samma byte. Det är oftast där läckagen uppstår, det kan börja pysa när du använder en äldre slang till fräschare cylinder. Det bästa är att byta allt, under ett maskinstopp. Några hundralappar är en liten insats som du tjänar in mångdubbelt på längre sikt.

Anpassa slang efter verktyg

I likhet med stamtrycket så är det viktigt att anpassa slanglängd efter verktyg och maskin. Om du använder två-tre meter av en tiometers slang så nyttjas inte luften optimalt. Flödet i en slang halveras till exempel om man har en slang på 0,5 meter istället för 5 meter. Därför är det bra att anpassa slanglängd efter verktyg och arbetsuppgift.

Ingen verksamhet är perfekt, men dessa tips hjälper dig en bra bit på vägen mot en effektivare produktion!

Kontakta oss för experthjälp kring luft och pneumatik >