Tips från coachen – så väljer du rätt svets

Edströms butikssäljare Daniel Ax har en bakgrund som svetsare och guidar dig till hur du får ut det bästa av din svets, både inför, under och efter köpet.


I Edströms utbud av svetsar finns varumärkena ESAB och Kemppi, som erbjuder svetsar av hög kvalitet.

– De har ett brett spann med både små och stora svetsar som håller hög kvalitet och är driftsäkra, berättar Daniel Ax. De ser lite olika ut men har allt från mindre MMA-svetsar till TIG- och MIG-svetsar. MMA är gasfria pinnsvetsar som oftast är lite mindre i storlek, TIG är en svets som man oftast använder för att få snygga svetsfogar. MIG är lite snabbare – där tillför man hela tiden ny tråd och den passar bättre för större jobb.

Vad ska man ha svetsen till?
Enligt Daniel finns det flera viktiga frågor att ställa sig inför att man ska köpa sig en svets.

– Det första man måste veta är vad det egentligen är man ska svetsa, ska man göra ett större stycke eller produkter med många detaljer? Det är avgörande när man börjar leta.

En vanlig fråga man ofta glömmer är att tänka på hur mycket svetsen egentligen ska vara igång.

–  En lite enklare variant kan inte alltid gå klockan 7 till 16 varje dag, så om den ska köras hela dagarna får man oftast titta mot de mer avancerade varianterna. Men kanske vill man ha en svets bara för att kunna laga saker som går sönder, och då måste man bestämma om den ska vara stationär eller portabel. En portabel är oftast enklare, medan en stationär brukar vara större och mer teknologiskt avancerad.


 
Mer avancerad teknik
Just på den tekniska fronten har Edströms alltid legat i framkant, och automatiseringen som kommer på allt större frammarsch inom industrin märks även på svetsfronten.

– En sak jag tycker är intressant är att svetsarna nuförtiden har lite mer tekniska funktioner men samtidigt är enkla att hantera och förstå, berättar Daniel. Om man inte är van svetsare finns färdiga program i dem. Man säger till svetsen vad man ska göra och så ställer den in sig själv, vilket gör att man inte behöver prova sig fram med en massa svåra inställningar innan man är nöjd.
Just nu arbetar Edströms Maskin och Edströms Verktyg tillsammans med en lösning där en Universal Robot ska kunna utföra automatiserat svetsarbete åt kunden. Förhoppningen är att inom kort kunna erbjuda kunden en mindre svets-robot.

– Robotarna kommer att kunna göra ett väldigt stort jobb och samtidigt vara mycket enkel att programmera – utan att för den sakens skull bli en jättestor investering. Det pratas mycket om det här i branschen och vi på Edströms vill såklart vara med på det tåget!

Se vårt svetsutbud >