Så åtgärdar du ställtider – tips från Edströms coach

Ställtider är kostsamma, oavsett bransch eller orsak. Med rätt instrument kan du relativt enkelt åtgärda ställtider, som Edströms skärande tekniker förklarar i denna artikel.

Tips_coach_henrik.jpg

I produktion med fräs och svarv är ställtider ofrånkomliga. Justeringar, verktygsbyten eller riggning av detaljer är några ingående moment i ställtiden. Vid maskinuppgradering blir det alltid lite ställtid, men det finns mycket att tjäna kring onödiga och återkommande ställtider.

– Inom fräs finns mycket tid att tjäna med att implementera ett nollpunktssystem. Då har du ett färdigt system som du fäster detaljer på – som ett skruvstycke, en chuck eller en hel fixtur. Med ett nollpunktssystem kapar du snabbt ställtider, från en timme ner till några minuter. En del kanske tvekar, eftersom det är en investering på ett antal tusen kronor. Men varje stillestånd kostar pengar, så ett nollpunktssystem betalar sig relativt snabbt, berättar Edströms skärande tekniker Henrik Larsson.

Med sina 20 år inom branschen har han stor kunskap och erfarenhet inom både fräs och svarv. När det gäller ställtider för svarv kan både verktyg och uppställning vara orsak till stillestånd. Där är Coromant Capto en utmärkt lösning. Detta modulära snabbväxlingskoncept består av ett system med en grundhållare och verktygshållare, som minskar tid för både omriggning och verktygsbyte. Detta leder till ett mycket mer effektivt nyttjande av din maskin.

– Med Coromant Capto behöver du bara lossa en skruv och justera direkt. Med en snabbväxlingschuck för snabba byten av svarvbackar och Coromant Capto för dina fasta och drivna verktyg har du optimerat ställtiderna i svarven. Många kunder kommer till oss med frågor om ställtid, så vi har god erfarenhet med att lösa deras problem. Med våra lösningar kapar du mycket onödigt tidsspill, säger Henrik.

Ett nollpunktssystem eller Capto-lösning kostar som sagt en slant vid investering. Men all tid då maskin står stilla kostar pengar, oavsett om det är småskalig tillverkning eller större industri. Då är investering den bästa lösningen, både kort- och långsiktigt.

– Alla kunder som investerat i dessa lösningar är jättenöjda. Så vitt jag vet har vi aldrig fått ett tydligt klagomål, utan får enbart positiv feedback från kunderna. Och det talar ju sitt eget språk att det är värt att investera, säger Henrik Larsson.