Fem UR-applikationer redo att installeras

Det finns mycket att vinna med en integrering av Universal Robots i din verksamhet. Edströms tekniske säljare Adam Asplund ger fem exempel på områden där automation effektiviserar arbetsprocessen.

EDSTROMS_robotapplicationer_news.png

Är du nyfiken på hur du kan förenkla och effektivisera din arbetsprocess? Med en integrering av en automationslösning från Universal Robots finns det mycket att tjäna, både i tid och pengar. Här berättar Adam Asplund, teknisk säljare på Edströms, mer om fem områden som lämpar sig väl för automation.

1. Pallettering

– I slutet av en produktion, när du ska placera produkterna på exempelvis en pall eller i raster, kan du göra detta med en robot istället. Att låta en robot sköta slutfasen gör det enklare, smidigare och framförallt mer effektivt. Samtidigt kan personalen göra andra mer värdeskapande uppgifter. Pallettering är väldigt vanligt inom främst dagvaruhandel, när du plockar saker i slutet av en produktion. Du kan väldigt enkelt justera din robot utan att det stör hela produktionskedjan. Framförallt har vi smidiga standardmoduler, vilken storlek på kartonger och hur de ska placeras på pall. Alla verksamheter som har moment att lämna kartonger på pall tjänar på automation med flexibla lösningar anpassade för dem. Manuellt kan det lätt bli en flaskhals, om en pall blir full och måste bytas till en tom. Med Universal Robots blir det oerhört mycket mer värdeskapande än enbart manuellt arbete.

2. Slipning

– Här pratar vi oftast om en delautomation. Den sista detaljen behöver det mänskliga ögat och hantverkstouchen för att bli riktigt bra. Men under de första 80 procenten av produktionen kan robotar med fördel göra det mesta. I mångt och mycket handlar det om att få bort arbetstyngda moment. Vid tyngre och monotont arbete så får operatörerna ofta ont i axlar och armar. För slipning finns färdiga produkter som sätts ihop och monteras. Det ger en högre kvalitet, med mindre påfrestning på personalen. Det är såklart bra för arbetsmiljön, med lägre risk för arbetsrelaterade skador, och ökar även effektkapaciteten på befintlig personal. De kontrollerar bara arbetet, kan göra andra saker under produktionen och sedan lägga en sista touch med den mänskliga handen som avslutning.

3. Skruvdragning

– Även vid skruvdragning och montering är det liknande monotona moment som man vill få bort. Här jobbar du tillsammans med roboten, där operatören kanske gör två tredjedelar av arbetet. Operatören spänner fast, medan roboten exempelvis hämtar skruv. Du får hjälp av roboten att montera ihop tillsammans. Det är en snabbare och säkrare process, där du slipper ”the human error” som kan uppstå. Montering är ett brett område, därför finns det en del frågor om hur man bäst sätter upp en arbetsprocess. Vi på Edströms har lyckligtvis god erfarenhet och anpassar oss efter olika verksamheters behov.

4. Svetsning

– Inom svetsning råder det idag bemanningsbrist, och det är svårt att hitta kunnig och erfaren personal. Universal Robots till svetsning är en bra hjälp och förenkling, som gör det lätt att ställa om. Du kan anpassa hur mycket maskinen gör i processen. Det är en helt annan effektivitet, som vi ser växer väldigt mycket just nu. Det behöver finnas lite volym i produktionen, men omställning mellan olika serier är mer eller mindre noll. Anpassning mellan olika produktioner är oerhört enkel. Programmeringstiden för en applikation är väldigt kort. (LÄNK: Läs mer om automation inom svets i denna artikel)

5. Maskinbetjäning

– Detta är Edströms hjärta. Vi har många standardlösningar, anpassade beroende på produktioner. Maskinbetjäning för verkstad och industri är det vi jobbar mest med. Våra standardlösningar är anpassade till såväl enstyckslösningar till storproduktioner. Du kan välja att köra maskinen några timmar extra i veckan, på lunchraster eller likande, ända upp till dygnet runt. Vi märker ett stort intresse för maskinbetjäning bland våra kunderna av den enkla anledningen att det finns så mycket tid att tjäna med automatisering av CNC-maskiner. Kan en person sköta fyra maskiner så är ju mycket vunnet. En investering återbetalar sig oftast inom ett år.

Automatisering med en robot ger dig en tredje arm, med möjlighet till väldig bredd i din produktion. Problem eller effektiviseringsönskemål – Edströms kan hjälpa dig med det mesta.