Nyutbildade inom 3D-printing

I september var tre Edströms-tekniker i Tyskland en vecka, för utbildning inom 3D-skrivarsystemet Studio System från företaget Desktop Metal. Allt för att säkerställa bästa möjliga kunskapsservice till slutanvändare.

DM_applikation_DSC02794_news.jpg

Aksel, Oskar och Anton

Utbildningen innefattade både processen och det maskintekniska. Edströms tekniker fick skruva isär komponenter och printa detaljer.

– Det var en väldigt intressant utbildning. 3D-printing är en teknik med många möjligheter, särskilt för metall. Utmaningen är att tänka om lite och att tänka annorlunda redan i designprocessen. Vi tar våra kunder ett steg vidare från den traditionella tillverkningen, berättar Edströms applikationstekniker Oskar Marntell, som deltog i utbildningen.

Nya möjligheter för tillverkning

Studio System är det senaste inom 3D-printing i metall. Detaljer tas fram i CAD-program och skickas till skrivaren, som printar ut. Perfekt för såväl framtagning av prototyp som mindre och storskalig produktion. Systemet inkluderar både en skrivare och en ugn, där detaljerna sintras färdigt.

– Detta öppnar upp för helt nya möjligheter att tillverka detaljer. Här är det mer eller mindre att justera i CAD, sedan köra. Du kan printa geometrier som inte är möjliga med skärande bearbetning. Stor besparing görs även genom att slippa programmera, ställa och övervaka till exempel en fräs. Om artiklarna är tillräckligt små kan man tillverka flera hundra i samma körning med en 3D-printer och i ugnen. I ugnen kan du köra 200 smådetaljer i en körning, eftersom ugnen är stor. Tekniken gör tillverkningskedjan betydligt snabbare och billigare: från prototyp till färdig produkt, berättar Oskar.

Bred kunskap hos Edströms tekniker

Edströms applikations- och servicetekniker sitter på oerhört mycket kunskap. Bredden av insikter och know-how som det erbjuder till slutkund är ganska unik i branschen idag. Det skapar en trygghet när du köper en Desktop Metal-produkt från Edströms.

– Studio System är fortfarande nytt och utvecklas hela tiden. Men vi kommer ha hand om all service, svara på kundernas frågor och stötta dem i deras produktioner. För att bygga på kunskapen ytterligare ska vi på ännu en utbildning under november. 3D-printing för metall är väldigt spännande del av framtidens produktioner, säger Oskar Marntell.