All tillverkning inhouse – tack vare maskiner från Haas

Med en nyinköpt UMC och CNC-svarv från Haas kan Olsbergs MSE numera tillverka alla bildelar inhouse – även ned på detaljnivå. Förut har arbetet med detaljer överlåtits till underleverantörer, men med en vision om att tillverka allting själva tog Olsbergs MSE steget att utöka sitt maskinutbud.

Olsberg_top_nyhetsbrev.jpg

I över 15 år har innovationsföretaget Olsbergs MSE tillverkat tävlings- och specialbilar. Med en fascination för teknisk utveckling arbetar företaget numera med all design och konstruktion inhouse. De bygger kompletta bilar, prototyper, lågserie-produkter och arbetar fram olika koncept för framtiden. Just nu befinner sig innovationsföretaget i utvecklingsprocessen att bygga elektriska bilar – något som efterfrågas i branschen.

Att producera allting inhouse möjliggörs tack vare de senaste inköpen från Edströms bestående av två olika Haas-maskiner: en femaxlig fleroperationsmaskin av typ Haas UMC-750SS och en CNC-svarv med drivna verktyg, samt en Y-axel av typ ST-20Y. På så sätt kan företaget konstruera olika typer av komponenter till bilarna själva, numera även på detaljnivå.

– Förut har vi anlitat firmor som tillverkat detaljerna åt oss, men nu kan vi svetsa ihop svarvade och frästa detaljer på bilar, säger Andreas Eriksson, VD på Olsbergs MSE.

Användarvänliga maskiner från USA

Det amerikanska teknikföretaget är en av de främsta leverantörerna i världen av CNC-maskiner. Efter att ha arbetat flera år i USA fick Andreas upp ögonen för varumärket.

– Jag jobbar mycket i USA och har sett vilken påverkan produkterna kan ha på arbetsprocessen. Dessutom riktar Haas in sig på motorsport, vilket vi också gör. Därför valde vi att investera maskiner därifrån.

Samtliga manöverpaneler ser likadana ut på Haas-maskiner, vilket gör produkterna användarvänliga – framför allt om du har flera olika operatörer. Med ett konkurrenskraftigt pris bygger Haas koncept på att det ska vara enkelt för användaren. Något som Andreas håller med om.

– Maskinerna är prisvärda och man får mycket för pengarna. Dessutom är maskinerna enkla att använda och det är väldigt smidigt att styra flödet när vi tillverkar i huset.

UMC, som Olsbergs MSE numera har i sina lokaler, gör att de kan få ut en helt färdig detalj, något som inte var möjligt innan. Med UMC kommer personalen åt samtliga fem sidor med samma nolla under tillverkningen av en detalj till tävlingsbilen. Det säkerställer tillverkningen och minskar risken för att något går fel under produktionen.

Positiv inverkan på arbetsprocessen

Även den Y-axliga svarven är ämnad att underlätta tillverkningsprocessen för Olsbergs MSE. Den ger färdigproducerade detaljer och det är möjligt att utföra enkel fräsning i maskinen. Användaren slipper flytta detaljen från svarven till en fräsmaskin, vilket innebär att det är smidigt att automatisera och köra obemannat.

– Vi är ganska nya på egna maskiner inhouse, men min ambition och förhoppning och att de ska underlätta för oss framöver och få ett bättre flöde i huset. Haas-produkterna är en del av det flödet, säger Andreas.

Redan efter några månader märkte Andreas en påverkan på arbetsprocessen inom företaget. I jämförelse med andra liknande maskiner på marknaden menar han att avkastningen är högre med de nyinköpta Haas-maskinerna. Många andra maskiner kräver en hundraprocentig effektivitet och saknar förutsättningar att styra flödet på ett smidigt sätt.

– Det är väldigt enkelt att styra flödet. Eftersom vi svetsar mycket för hand är det en fördel att ha en maskin i huset som man kan bearbeta vid behov, vilket är möjligt med den fräs och svarv som vi köpt från Edströms.

Visioner om ett smidigt produktionsflöde

Olsbergs MSE började använda de nya maskinerna i somras. Trots att de redan kan märka en förbättring i arbetsflödet befinner sig innovationsföretaget fortfarande i startgroparna att få igång all produktion.

– Just nu är vi uppe på ungefär 50% av den kapacitet som jag förväntar mig ha på maskinerna. Men det är ganska tidigt hittills, så vi försöker fortfarande få allt att fungera och se till att det flyter på.

Att arbeta med maskiner inhouse skapar sina utmaningar innan det fungerar som planerat.

– Vi får hjälp från Edströms med våra Haas-maskiner. Vi samarbetar och försöker få detta så bra som möjligt. Servicen och supporten är jättebra och personalen på Edströms är verkligen engagerade, vilket uppskattas, säger Andreas.

www.omse.se >

Olsberg_1_nyhetsbrev.jpg

Olsberg_2_nyhetsbrev.jpg

Olsberg_3_nyhetsbrev.jpg