Öka kapaciteten med palettpool

Förlängd produktionstid? Köra obemannat nattetid, för att anpassa efter lägsta elpris? Då kan ett palettpool-system vara den perfekta lösningen. Denna semiautomationslösning adderas lätt till befintlig maskin i din produktion.

HX250iG_med_palettpool_webb.png

En palettpool är maskinenheten som blir ett antal extra arbetsbord vid din Kitamura- eller Haas-maskin, där detaljer förprepareras. En operatör kan förbereda och ladda ända upp till 80 stycken maskinbord/paletter, sedan tar maskinen vid och fullföljer. Palettpoolen är ett perfekt komplement till befintlig personal och resurs, eftersom palettpoolen kan jobba på obemannad. 

– Det är en väldigt enkel kapacitetsökning. Robotlösningar kan vara lite mer komplexa och kosta en slant, men inte palettpoolen. Den är snabb och enkel att integrera, till både Haas och Kitamura-maskiner. Om en kund redan har en Haas-maskin så integreras palettpoolen sömlöst i deras styrsystem. Det är en väldig styrka, att allt tillverkas hos respektive företag. En single source för kunder. Lösningen ökar produktiviteten för både små och större verksamheter, säger Henrik Olsson, vd på Edströms Maskin. 

Finns i tre kategorier 

Palettpoolerna finns i tre kategorier: vertikala, horisontella och femaxliga. Tack vare bredden passar palettkomplementet till de flesta tillverkande verksamheter. Eftersom industrisektorn idag lider brist på kunnig och erfaren personal är automationer eller komplement utmärkta lösningar för att ändå kunna effektivisera produktionskedjor. 

– Vi på Edströms har haft palettpool-systemen i vårt produktsortiment i fem år. Ett antal av dem finns ute hos kunder, som valt att köra på denna semiautomationslösning. Feedbacken vi får från kunderna är väldigt positiv, palettpoolerna är kapacitetsslukande och klarar väldigt stora volymer, berättar Henrik. 

Sparar energikostnader 

Många timmars produktion sparas in genom palettpool-system. Särskilt idag, med de höga energikostnaderna. Att välja semiautomation kanske låter som ett större steg än det egentligen är. Köra en maskin under hela natten är väldigt säkert, tack vare maskintillverkarnas välutvecklade mjukvaror. 

– Skulle något mot all förmodan gå sönder är operatören uppkopplad mot mobil eller mejladress och får notis med en gång. Och Edströms support stöttar kund hela vägen. Eftersom maskinen går själv utan avbrott blir det inga ställtider, palettpoolen kör på tills uppgiften är avslutad. Så kan personal förmontera på morgonen inför nästa moment. Det finns bara fördelar med att addera ett palettpool-system till redan befintlig Haas-maskin, och som kund kommer du tjäna både ekonomiskt och resursmässigt på en investering, säger Henrik Olsson.