Kitamura – japansk noggrannhet in i minsta detalj

Edströms har flera leverantörer som tillhör den absoluta världseliten. Japanska Kitamura är ett exempel, som med noggrannhet för detaljer gjort dem helt unika inom sitt branschområde.

Kitamura_edstroms-141_news.jpg

Kitamura är ett anrikt familjeföretag, som grundades redan 1933. De producerar bland annat fräsmaskiner, fleroperationsmaskiner och femaxliga verktygsmaskiner. Bolaget drivs idag av tredje generationen Kitamura, med Dr Akahiro ”Aki” Kitamura i VD-stolen. Edströms har samarbetat med Kitamura i mer än sju år.

Konservativa konstruktioner

Det som skiljer Kitamura från merparten av branschens konkurrenter är deras oerhörda noggrannhet och hur de bygger sina maskiner. Från början av konstruktionen till sista finputsningen.

– En av företagets hemligheter kallas handskavning, som är finjustering av det absolut sista när det kommer till montage av precisionsdetaljer och kritiska komponenter. Det är ingen teknik som går att lära ut, utan tar 12–15 år av praktiskt arbete att lära sig. Det är verkligen ett hantverk. Kitamura har en oerhörd yrkesstolthet av att producera maskiner med riktigt lång livslängd. De producerar allting på plats i Japan, berättar Adam Asplund, VD för Edströms Maskin.
 
Kitamura har värnat om sitt konservativa sätt att konstruera maskiner. Den arbetsformen har bevarat precision, hållbarhet och stabilitet. Vilket märks i deras produktionsvolymer: det vissa konkurrenter producerar per månad gör Kitamura per år. Resultatet är dock väldigt tydligt för slutkundernas ROI (Return Of Investment, reds. anm.). Tack vare en lång livslängd på maskinen kan kunden räkna hem betydligt fler jobb, vilket gör att en investerad Kitamura-maskin alltid betalar sig på sikt.

– Eftersom Kitamura bygger alla sina maskiner från grunden påverkar det positivt på så många plan. Vibrationer, till exempel. Som kund vill du ha så lite vibrationer som möjligt i bearbetning. Där är Kitamura i världsklass, vill jag säga. Genom att få så lite vibrationsrelaterade problem som möjligt säkerställer de att skärverktyg och detaljer håller längre i produktion. Om operatörer slipper byta skär lika ofta så flyter hela processen på mycket mer effektivt, säger Adam.

Oerhört många patent

Kitamura är dessutom unika i att de har oerhört många egna patent. 402 stycken, närmare bestämt. Där finns bland annat lösningar till handskavning, som vi nämnde tidigare. De har även ett patent som förlänger livslängden på Geijder-systemet, bland mycket annat.

– Det är väldigt många patent för ett företag. Vilket såklart är ytterligare anledningar till deras produktkvalitet. Tack vare företag som Kitamura säger meningen ”maskin tillverkad i Japan” så mycket, och det är därför Edströms och många andra trycker på just det. Japansk kvalitet är välbyggda maskiner från grunden, med unika lösningar. En maskin från Kitamura löser väldigt många produktionsproblem för alla slutkunder inom maskin, säger Adam Asplund. 

Mer om Kitamura >