Tips från Edströms-coachen: Så väljer du rätt belysning

Ett gott arbetsresultat kräver god belysning oavsett årstid, och extra viktigt blir det när det hösten och vintern är här. Edströms belysningsexpert William Vranke hjälper dig att hitta rätt ljus för rätt jobb.

William_belysning.jpg

Starkast är inte alltid bäst

Ett vanligt misstag vid val av lampa är att stirra sig blind på lumen-antalet i tron att starkast lampa ger bäst resultat. Men ett alltför starkt ljus kan faktiskt ge en bländande effekt. En pannlampa som har 2 000 lumen kan med god marginal sänkas ner till hälften av styrkan för att både få bättre belysning och spara på lampans drifttid.

Hushåll med kraften

Och på tal om drifttid: Vissa uppladdningsbara lampor har en drifttid på två timmar vid maximal styrka, men hela åtta timmar vid svagare styrka. Varumärket Mareld har släppt en arbetsbelysning som du kan använda dina elmaskinsbatterier till, till exempel Bosch, Makita, DeWALT, Metabo och Milwaukee. På så sätt kan du enkelt ladda upp batterierna till lampan när du är ute på jobb, utan att behöva ta med dig en uppsjö av olika sladdar.

Koppla ihop lamporna

LED-slingor är ett annat utmärkt sätt att sprida ut ljuset på en större arbetsyta. Vi har slingor på 10 och 20 meter som enkelt går att koppla ihop för att få bra belysning över en stor arbetsyta.

Alternativ till det kalla ljuset

Det blåvita ljus som ofta finns i äldre arbetslampor har bra styrka men kan orsaka fel färgåtergivning, vilket har stor betydelse vid arbeten som rör exempelvis målning. Vår leverantör Milwaukee har därför belysning som istället ger ett varmare och mer naturtroget sken, som dessutom är mycket behagligare att arbeta i.

Välkommen in i butiken där vi gärna berättar mer!