Edströms säljer sin första planlaser med sortering, i nytt samarbete med Astes4

Jim Davis, ansvarig för BLM Group på Edströms, delar med sig av ett spännande samarbete som innefattar försäljning av en planlaser och en sorteringsautomation – de allra första exemplaren som Edströms säljer i Sverige.

Kundcase_BLM-Kinnarps_800x450.png
Från vänster Tobias Ekvall, projektledare/produktionstekniker Kinnarps samt Erik Johansson, Operatör Kinnarps.

 

Teknologisk innovation från BLM Group

I ett av Edströms senaste projekt har de levererat sex nya maskiner till möbelföretaget Kinnarps. Leveransen inkluderade två rörbockningsmaskiner, två rörlasermaskiner, en planlaser och en sorteringsautomation. Jim Davis, som har arbetat med Kinnarps de senaste fem åren, har länge tyckt att deras maskinpark behövde en uppgradering, och nu var tiden kommen. Majoriteten av maskinerna kommer från BLM Group, ett företag känt för sin uppfinningsrikedom, kreativitet och spetskompetens inom rörbearbetning. Företagsgruppen, som består av BLM och Adige, erbjuder högteknologiska lösningar för hela bearbetningsprocessen, från laserskärning och rörbockning till ändformning, trådbockning och klingkapning.

Planlasern från Adige-sys är den första av sitt slag som Edströms säljer i Sverige – något som Jim berättar om med stor entusiasm.
– LS7 är en innovativ 2D-laserskärningsmaskin som gör det möjligt att bearbeta en bred variation av metaller med högkvalitativa resultat, förklarar Jim.

Automatisering med Astes4

Maskinen integreras sömlöst i produktionsprocessen med alla fördelar som fiberlaser erbjuder, inklusive lägre energiförbrukning, låga underhållskostnader och möjligheten att skära högreflekterande material. Jim betonar också den tillhörande sorteringsautomationen från Astes4, en maskin för att möta de mest krävande utmaningarna inom automatisering av laserskärningsprocessen.
– Astes4 har alltid legat i framkant när det gäller teknologisk innovation. Med sin fullt automatiserade och unika teknik för plockning och sortering av detaljer, förenklar maskinen processen genom att förbereda nästa steg, vilket möjliggör ett smidigt produktionsflöde med mindre logistik och mänsklig inblandning, säger Jim.

Ett långvarigt samarbete

Kinnarps och Edströms har en lång historia av samarbete som sträcker sig tillbaka till 90-talet. Genom åren har Kinnarps investerat i många maskiner för sin produktion av möbelkomponenter, främst inom plåtbearbetning, berättar Hans Fingal, platschef på Kinnarps.

Det senaste förvärvet innebar en betydande investering och markerade ett stort teknikskifte för Kinnarps för att hålla jämna steg med utvecklingen, tillägger han. Tobias Ekvall, projektledare och produktionstekniker på Kinnarps, säger att de både har expanderat sin maskinpark och ersatt äldre maskiner. Den första maskinen installerades vecka 36 och den senaste bara för några dagar sedan.
– Vi har kommit i gång ordentligt med tre maskiner och ser redan förbättringar inom kvalitet och effektivitet i vårt arbete. Så det har definitivt varit en bra investering hittills, adderar Hans.

Avgörande faktorer

Varför valet föll på Edströms beror på flera avgörande faktorer. Tobias nämner bland annat det långa samarbetet och bra service. Hans tillägger att de alltid granskar flera olika aktörer och jämför för- och nackdelar innan de avgör vem de gör affärer med.
– Vi kollar bland annat på pris, prestanda, service och support. Den geografiska närheten vägs också in, och eftersom samarbetet har varit bra tidigare föll valet på Edströms och BLM Group, berättar Hans.

För att säkerställa en smidig installationsprocess erbjuder Edströms också utbildning av maskinerna. Hans berättar att det ingick en utbildning hos tillverkaren i Italien i samband med köpet.
– Vi har också haft besök från Italien här på plats hos oss. Det är viktigt för mig att ha välutbildad personal som kan hantera maskinerna effektivt, förklarar Hans.

Jim uttrycker sin glädje över samarbetet med Kinnarps och tycker att det har varit ett givande och utvecklande projekt.
– Jag har haft en relation med Kinnarps under lång tid och känner kunden väl. Jag har tidigare arbetat som tekniker här och är stolt över att vi tillsammans tagit Kinnarps till nästa nivå i deras utveckling, avslutar Jim.