Edströms-förvärv hjälper Assar Industrial in i framtiden

Assar Industrial Innovation Arena är en utvecklingscentral och mötesplats för teknik- och tillverkningsindustrin. I oktober 2021 köpte de maskinen Haas VF-1SSYT – EU av Edströms Maskin.

20220630_082301_webb.jpgGünther van Lith är Mechanical Engineer på GTO och berättar om köpet, som gjordes inför Assars och Volvo Cars samarbete med att bygga en stator. 2008 köpte Günther en liknande maskin som står i Volvo GTO lokaler, och i oktober 2021 var det dags för Assar att förvärva en egen.

– Maskinen bearbetar kopparlängden på statorn, och för att kunna kapa alla olika ”hairpins” i statorn kunde vi antingen köpa en maskin från en annan aktör som kostade dubbelt så mycket men bara kunde kapa länden på en och samma sorts hairpin – eller Edströms Haas-maskin som är en fleroperationsmaskin och därför mycket mer prisvärd, berättar Günther.

Haas-maskinen kommer att användas i en labbverksamhet som Assar håller på att utveckla, där andra stora aktörer kommer att nyttja den. Günther, som har en lång bakgrund inom produktinköp, ser stora fördelar med det nya förvärvet.

– Eftersom jag köpte en liknande maskin 2008 kontaktade jag nu Edströms med en önskan om att få en likadan, men lite mer uppgraderad. I och med att den ska stå i ett labb vill jag ha den så öppen som möjligt, och då var det här det bästa alternativet.

Programmerbar och flexibel

Affären gick igenom i oktober 2021 och på grund av halvledarbristen och pandemin blev leveransen lite försenad, men sedan januari står den nya Haas-maskinen i Assars labb, och Günther är mycket nöjd.

– Istället för att klippa eller skära hairpinsen kan vi nu bearbeta dem med en fräs i den här fleroperationsmaskinen. Om vi behövt ställa om den klipputrustning vi hade från början kanske det hade kostat nästan en miljon för varje unikt utförande. Men den här maskinen är programmerbar, så det är bara att fräsa av till rätt höjd. Den är flexibel på alla sätt, inte bara för att kapa hairpins utan även för att göra andra operationer.´

”Mycket funktion för pengarna”

Förutom själva produkten har Günther och Assar även en positiv bild av Edströms som leverantör.

– De är ju en bra partner tack vare att de är så pass prisvärda, vi får väldigt mycket funktion för pengarna. Jag skojar inte när jag säger att hos de andra aktörerna som vi har i vår verksamhet GTO kan man lägga på en nolla på priset vi fick av Edströms, och för ändamålet labbverksamhet är den här maskinen helt perfekt.

20220630_082230_webb.jpg

Forsknings assistent Andreas Lassila, Högskolan i Skövde