Desktop Metal – Nyhet i vår produktportfölj

I dagarna kunde Edströms Maskin AB berätta om det senaste tillskottet till deras maskinhall: 3D-skrivarsystemet Studio System™ 2 från det amerikanska teknikföretaget Desktop Metal. Printern är ett nytt och kontorsanpassat system som förenklar tillverkningen av metalldetaljer och prototyper.

Shop System Printer and Furnace.jpg

Henrik Olsson, vd på Edströms Maskin AB, beskriver maskinen som ett välkomnat komplement i produktportföljen:

– Vi är väldigt glada att framöver kunna erbjuda denna typ av lösning till våra kunder. Det som tilltalade oss, och som vi tror både nya och befintliga kunder kommer att uppskatta, är maskinens smidiga tvåstegsprocess och storlek, unika patenterade teknik och förmåga att kunna producera komplexa detaljer i hög hastighet. Tillsammans med våra övriga lösningar för metallbearbetning, som idag utgör vårt huvudsakliga fokus, ser vi Studio System 2 som ett givet komplement.

Välrenommerad teknik

Företaget Desktop Metal grundades år 2015 i Burlington, Massachusetts, och har sedan start strävat efter att kunna erbjuda och ett brett spektrum av lösningar på utmaningar inom 3D-skrivarteknik. Föregångaren till Studio system 2 – Studio System – används sedan tidigare av flera stora företag, bland annat BMW Group, Google och Ford Motor Company, något som Henrik ser fördelaktigt på:
– Det är såklart en fördel att Desktop Metal stöttas av så pass stora bolag. Det blir en trygghet för både oss som återförsäljare och för våra kunder. Vår ambition är ju att kunna erbjuda de bästa produktionslösningarna på marknaden, och det tror vi att Desktop Metal’s teknik kommer att kunna bidra till.

Praktiska och miljömässiga fördelar

Utöver de tekniska fördelarna framhäver Henrik även praktiska och miljömässiga fördelar med den nya maskinen:

– Vid svarvning och fräsning blir det ju en hel del metallspån över som måste samlas ihop och fraktas iväg. Det slipper man med en 3D-printer där detaljerna framställs av tillfört material. Den reducerade elförbrukningen är också en betydande faktor i och med att detta är en så pass liten maskin. För att få till den sista touchen är den portabla fräsmaskinen från Haas perfekt. Dessa två maskiner ihop tror vi är en riktigt bra kombination.

För den som vill veta mer om Studio System 2 kommer Edströms Maskin premiärvisa 3D-skrivaren under Elmia-mässan den 10–13 maj.