Bara fördelar med automationslösningar

Vill du ta nästa steg i din verksamhet – både vad gäller effektivitet och lönsamhet? Då kan automation vara en perfekt lösning. Adam Asplund på Edströms Maskin berättar mer.

EDSTROMS_adam_news.jpg

Brist på kompetent personal, konkurrens och lönsamhetsperspektiv. Det är tydliga tecken som kan indikera att det är dags att gå över till automation. Edströms jobbar mycket mot bearbetningsindustri och ser att utvecklingen går starkt mot automationslösningar. Maskinbetjäning är en vanlig applikation som löser problemen hos många företag.

– Har du en manuellt driftad maskin får du ut max åtta timmar per dag. Sedan är det lunchrast, kanske fikapaus och liknande avbrott på det. Därför är automatiserad maskinbetjäning en väldigt bra applikation att börja med. Genom enkla medel kan maskinen producera några timmar extra varje dag, vilket i slutändan gör stor skillnad varje månad. Så sikta inte för högt, utan starta där du är idag och kom igång med automation. Du lösgör därigenom även kompetens från den anställde som kan göra annat inom företaget, säger Adam Asplund på Edströms maskinavdelning.

Han berättar att många företag inledningsvis tycker att automation låter krångligt och för avancerat för deras verksamhet. Historiskt sett kan det stämma, men de senaste årens utveckling med robotlösningar gör att det idag bara finns vinster att få genom automatiseringsimplementering inom produktion.

– Det vi oftast märker är att de som köper sin första robot återkommer snart därpå för att investera i ännu en. Ganska snabbt så märks möjligheterna att växa i sin verksamhet och få konkurrensfördelar mot andra företag, säger Adam.

Den nya tekniken är kollaborativa robotar. De har funnits i några år, men börjar nu på allvar ta fart på den svenska marknaden. De hjälper såväl mindre företag som multinationella jättar. Edströms jobbar mycket med små och medelstora bearbetningsföretag och hjälper dem ta nästa kliv i sin verksamhet. Att ha kontroll på sin produktion har blivit ännu viktigare, vilket den pågående pandemin satt fingret på.

– Covid har snabbat på effektiviseringarna. Vi ser allt fler företag som plockar hem sin produktion, för att själva kontrollera och styra den. Styr du produktionen blir du mindre sårbar som företag och slipper transporter som fastnar i andra länder, så att produktionen tvingas sättas på paus. Med våra robotar, automationslösningar och vår kunskap tar företagen själva kontrollen över hela sin verksamhet, säger Adam Asplund.

Läs mer om automation>