Arbetet bakom den nya webbshoppen

Att omforma en digital produktkatalog till en smidig och lättnavigerad webbshop är inte gjort i en handvändning. Vi bad vår webbredaktör Sofie berätta mer om arbetet bakom kulisserna.

ED_08_Sofie.jpg

Webbshopen har varit en minst sagt viktig del i Edströms verksamhet sedan slutet av 1990-talet. Från början var shopen en digital version av den fysiska produktkatalogen, med fokus på artikelnummer, kortfattad information och bild. I takt med att kundernas köpbeteende utvecklats och önskemål gällande utökad produktinformation så påbörjades arbetet med en uppdatering av webbshopen. En person som varit högst delaktig i detta arbete är webbredaktören Sofie Jacobsson, som anslöt till Edströms under hösten 2018.

– Jag kom in i projektet när beslutet om en uppfräschning redan var taget. De ville ta ett helhetsgrepp på webbshopen och anställde mig eftersom de saknade en person som jobbade med detta på heltid, berättar Sofie.

En av anledningarna till detta var att företagets utbud växte och att den gamla plattformen till slut inte räckte till. Sofie berättar att de med den nya webbshopen förändrade både förutsättningarna och utseendet på sajten.

– Vi ville ha ett PIM-system som samlar all produktinformation på en plats, vilket jag jobbar mycket med, och vi gick samtidigt över till EpiServer. Detta medförde att det är en helt annan köpprocess idag, med fler produkt- och artikelsidor, mer information och valmöjligheter samt fler tilltalande bilder.

Målet från start var att kunna gå live med den nya webbshopen så snart som möjligt. Men med ett så stort sortiment gällde det att ha struktur på arbetet. Prioriteringsordningen var att först få in de stora varumärkena, basutbudet och storsäljarna, och därefter fylla på med produkter kontinuerligt.

– Vi ville att våra kunder skulle känna igen sig i stegen från den gamla webbshopen. Det ska kännas nytt och fräscht, utan att bli förvirrande. Och det tycker jag att vi lyckats med, även om vi fortfarande har mycket arbete kvar.

Favoritlistor och tidigare köp är, enligt Sofie, viktiga delar som varit prioriterade redan från start. Likaså arbetet med att fylla samtliga 15 produktkategorier med artiklar. Allt för att göra kundens köpflöde så smidigt som möjligt.

– Den största förändringen, som kanske inte folk ser, är att vi bygger en möjlighet att få in ännu mer information om produkterna i framtiden. Det ska vara enklare och smidigare för dig som kund att navigera, hitta den information och de produkter du behöver. Du behöver idag inte veta det exakta artikelnumret för att hitta det du söker.

Bland de positiva effekterna av den uppdaterade webbshopen, som såg dagens ljus för ett drygt år sedan, märks bland annat fler återkommande kunder som handlar regelbundet.

Som en del i utvecklingsarbetet har Edströms även börjat med ansvarsområden för de olika segmenten i webbshopen. Oavsett vilken kategori det handlar om så finns det nu en produktansvarig expert.

– Även om vi alltid har haft experter i huset så har det inte funnits på papper tidigare. Det underlättar både för mig och kunden. De ansvariga har bra koll på nyheter och vad som funkar för kunderna, och vi kan därför lättare anpassa webbinnehållet efter önskemål och förväntningar.

I skrivande stund består Sofies arbete till stor del av att slipa på detaljer, fylla på med produkter inom olika segment och tillmötesgå kundernas önskemål. Svets och pneumatik är två kategorier där det kommer att hända mycket under den närmaste tiden.

– Det är ett kul jobb där det alltid finns något att göra och förbättra. Om flera kunder kommer med liknande önskemål om en speciell sak så kollar vi alltid på möjligheter att lösa det. Målet är alltid att underlätta och ge kunden den bästa tänkbara upplevelsen, säger Sofie Jacobsson.