Vad gör egentligen en applikationstekniker?

Om du ställt dig frågan i rubriken flera gånger så är det hög tid att du får ett bra svar. I denna artikel förklarar vi lite närmare vad en applikationstekniker inom maskin arbetar med och hur de kan hjälpa dig som kund.

applikatinostekniker

Sammanfattat kan man säga att en applikationstekniker på Edströms Maskin utgår från tre hörnstenar i sitt dagliga arbete. Problemlösning, support och utbildning.

– Om kunder kört fast eller är mer noviser inom sitt område hjälper vi dem med till exempel programmering. Vi sitter på väldigt stor kunskap och kan erbjuda hjälp till i princip alla kunder. Maskindrift, optimering, hjälp med automation eller programmering av CNC-maskiner och robot – kunder har frågor kring det mesta. Och vi erbjuder ett brett kunskapsområde inom maskin- och robotprogrammering, berättar Edströms applikationstekniker Patrik Elg.

Han är en av tre tekniker hos Edströms Maskin, som tillsammans supportar och utbildar kunder över hela landet. Teknikern anpassar sig efter varje kunds individuella behov och maskiner och finns som en extra kollega vid kundens sida. Programmeringsutbildningen i samband med maskininvestering genomförs antingen på Edströms eller digitalt. Grundutbildningen ger en bra start och genomgång i hur maskinen fungerar, plus lite tips om genvägar och enkla snabblösningar.

– Som kund vill du köra maskinen så mycket obemannad som möjligt. Och få det att fortsatt löpa utan onödiga stopp. Där stöttar och hjälper vi kunder, för att deras verksamhet ska flyta på och få ut mesta möjliga av sin produktionsutrustning. Tidsbesparing ger många goda effekter, menar Patrik.

Maskiner inom skärande industri är ständigt under utveckling. Som applikationstekniker handlar det om att hela tiden ligga steget före med det senaste, inom såväl maskiner som programmering. På senare tid märks en tydlig sak på utvecklingskurvan.

– Automatiseringslösningar ökar väldigt mycket. Det passar all slags produktion och med vår hjälp kan det lyfta många verksamheter, säger Patrik Elg.