Danesco tar steget in i framtidens legotillverkning med 3D-printning

I våras blev 3D-skrivaren från Desktop Metal levererad och färdiginstallerad i verkstadsföretaget Danescos maskinhall. Trots familjeföretagets lilla storlek är deras vilja att utvecklas och leda branschen framåt desto större, vilket blir tydligt i och med tillskottet.

Kundcase Danesco Webb (800x600) VERS2.png

Från vänster; Simon Klänge Danesco, Adam Asplund Edströms Maskin

Familjeägt verkstadsföretag satsar på ny och innovativ teknik

Danesco är ett familjeägt verkstadsföretag som startade 1967 och som i huvudsak erbjuder legotillverkning inom metallindustrin. Företaget ligger strax utanför Huskvarna och är därmed endast ett stenkast bort från Edströms Maskins huvudkontor i Jönköping. Efter det att 3D-skrivarsystemet Studio System™ 2 från Desktop Metal började säljas hos Edströms i fjol, tog det inte lång tid innan Danesco blev nyfikna.
– Vi besökte Edström förra hösten för att titta på maskinen och undersöka möjligheterna för vår egen verksamhet. Det blev tydligt för oss att 3D-skrivaren kunde ge oss många fördelar, både vad avser företagets utveckling, och genom fler möjligheter att bredda våra kundsegment, säger Simon Klänge, ekonomi- och produktionsansvarig på Danesco.

3D-skrivaren kommer från det välrenommerade amerikanska teknikföretaget Desktop Metal. Printern är ett nytt och kontorsanpassat system som förenklar tillverkningen av metalldetaljer och prototyper, något som Simon menar kommer att bli mer och mer efterfrågat inom branschen.
– Vi märker att det finns ett stort intresse för maskinen, och därför känns det bra att vi som en mindre aktör på marknaden vågar satsa på ny och innovativ teknik.

"Vi väljer Edströms eftersom de alltid ligger i framkant när det gäller teknik"

Att Danesco valde att genomföra affären med just Edströms Maskin var det inga tveksamheter kring. Simon berättar att Danesco och Edströms haft ett tätt samarbete sedan många år tillbaka.
– Min farfar som startade upp företaget har alltid köpt produkter från Edströms, och nu är vi inne på den tredje generationen som handlar från dem, så det är väldigt roligt. Vi väljer Edströms eftersom de alltid ligger i framkant när det gäller teknik, och jobbar för att utveckla marknaden genom nya satsningar, precis som vi själva.

I nuläget är Danesco i full gång med prototyptillverkning, men enligt Simon utesluter de inte möjligheten att utveckla och bredda tjänsten i framtiden.
– Det är tydligt att det utöver själva tillverkningen finns en efterfrågan för framtagning av tekniska ritningar, framförallt från de lite mindre kunderna. Detta är något vi ser över och hoppas kunna erbjuda på sikt, avslutar Simon.

Edströms Maskin ser ett ökat intresse och efterfrågan på 3D-printers

Adam Asplund, försäljningschef för Edströms Maskin, kommenterar affären så här:
– Väldigt roligt att Danesco valt att investera i Desktop Metal. Vi tror på en stark marknad framåt kring 3D-print i metall, och här visar Danesco att de vill vara med!

Edströms Maskin tackar för förtroendet och önskar Danesco stort lycka till med sin nya maskin.