Skeppshultcykeln

Skärning av cykelramarna sker numera med den senaste maskintekniken. Här på plats står nu en kraftfull, fullutrustad och supersnabb 3D laserskärmaskin med fiberkälla på 3 kW från den italienska maskintillverkaren ADIGE.

– Vi har nu gjort den största investeringen i företagets historia i form av en helt ny rörlaser. Vi är den enda cykeltillverkaren i Sverige som tillverkat cykelramar i obruten följd sedan starten av företaget 1911, säger Fredrik Andersson produktions- och personalchef på cykelfabriken i Skeppshult.

Teknikskifte
– Vi har tidigare använt en kombination av en kapmaskin och en fleroperationsmaskin för att kapa och skära hålbilder och mönster i våra cykelramar. Maskinerna började bli gamla och tekniken förlegad, så här fanns starka skäl att investera i den senaste tillverkningstekniken, säger Fredrik och fortsätter;

– Jag har arbetat här på företaget i 18 år från grunden och upp i organisationen och jag har lärt mig att inget är omöjligt. Att vara nyfiken och teknikintresserad är två bra attribut för att utveckla våra produktionsprocesser och det var viktigt för oss att nu ta nästa teknikkliv i vår produktion. Här på företaget som är familjeägt är det korta beslutsvägar och är det problem eller oklarheter, kan man ofta ta dem på ”uppstuds” direkt ute i fabriken.

Fredrik berättar att han och flera av medarbetarna ägnade nästan tre år åt att undersöka och analysera vad som fanns på marknaden när det gällde att effektivisera produktionen av cykelramar. Genom kontakt med ett flertal leverantörer av maskiner så fann man att fiberlasertekniken var mycket intressant och efter flera mässbesök och företagsbesök, bl.a. hos en av de stora aktörerna inom plåtbearbetning i Smålandsstenar, så valet blev relativt lätt till slut.

– Men som sagt det blev en lång process och frågan var egentligen om vi skulle fortsätta på det invanda spåret med kapning och fleroperationsmaskin eller ta nästa steg i ny maskinteknik och som var bra så enades vi om att vända tankarna till att investera i en 3D fiberlaserskärmaskin. Jag hade sett skurna rör på en mässa och undrade hur man kunde göra så där, jo det handlade om att det var gjort i en rörlaser. Oj, tänkte jag, det här måste vi titta närmare på, säger Fredrik Andersson och Jim Davis maskinsäljare på Edströms Maskin kommer med input.

– Aldrig förr har det varit så viktigt att ha rätt maskinpark för sina processer. Aldrig har det varit så tydligt som nu. Man möter företag som är på väg att hamna på efterkälken. Fel maskin och leverantör kan bli en dyrköpt läxa. Det är viktigt att fatta rätt beslut med bra vägledning och här har vi på Edströms långa erfarenhet med ledande maskintillverkare i ryggen och en stor organisation bakom oss som borgar för support och service till kunderna.

Vi återkommer till den vältajmade maskininvesteringen för nu blir det en runda i produktionen för att följa flödet och processerna. Och på 7 000 kvm produktionsyta händer det mycket. Att se verkligheten är bra för då kan man ställa de rätta frågorna efteråt när det handlar om produktionstänket och vår huvudfråga som fanns i huvudet hos redaktören på väg till mötet. Och frågan är:

”Det kan väl inte vara så svårt att tillverka cyklar?”
Vi ser mängder av rör som skall bli cykelramar (se foto) och vi passerar en rörbockningsmaskin. Nästa avdelning handlar om manuell svetsning (se foto) och robotsvetsning. Vi ser hundratals cykelramar som hänger i krokar på väg in i ytbehandlingsboxar och vidare till lackering för att till slut hamna i monteringen.

Så man kan lekmannamässigt säga att in kommer sex meter långa stålrör i höghållfast stål, ut kommer färdiga cyklar.

– Ja, så enkelt kan det låta men nu gör du det enkelt för dig och ja det är enkelt om man vet hur man skall göra, det är många led men börjar alltid med ett rör, skrattar Fredrik Andersson.

Och man vet hur man gör. Företaget har funnits och tillverkat cyklar sedan 1911. Vi får veta att man under året satt försäljningsrekord under 2019–2020 och man säljer till 99,9 % sina cyklar till den svenska marknaden, sådan är branschen.

– Vi har försökt med export men de flesta länder är väldigt trogna sina inhemska cykelfabrikat, så är det bara och nämner Danmark, Italien och Tyskland som exempel.

– Nu nästa vecka med start 1 september är det nyårsafton här i cykelfabriken som är en höjdpunkt för oss. Då börjar en ny säsong och vi skall visa upp alla våra nya modeller för återförsäljare/cykelhandlare från hela landet. Och utsikterna ser ljusa ut för Skeppshultcykeln som hoppas och ser fram emot nya försäljningsrekord, säger Fredrik och tillägger;

– Vi tillverkar 160 – 180 olika modeller och när det gäller våra ramar, så finns de i 25 – 30 olika varianter. Och i vårt sortiment finns givetvis el-cyklar och trehjulingar.

Vad är det som gör ert sortiment av cyklar så populära?
– Vi säger med all ödmjukhet att med hantverket i grunden så tillverkar vi ”ovanligt vanliga cyklar” med hög kvalitet, svarar Fredrik.

Och målet är alltid att tillverka Europas bästa cykel. Men konkurrensen är tuff så det handlar mycket om att ha långsiktiga mål och de är att tillverka cyklar i hundra år till minst. Med en småländsk affärsidé i botten så satsar Skeppshultcykeln mycket på kvalitet och hållbarhet med miljön i fokus.