Telefon: 036-39 20 00

Pressrelease Tenhults Pressgjuteri/Shimada 2-spindlig svarv

2012-04-20
Pressrelease 20 april 2012
Lönsam investering ger kraftigt ökad effektivitet

Tenhults Pressgjuteri i det lilla samhället Tenhult utanför Jönköping är allt annat än en gröngöling i gjuteribranschen. Sedan starten 1949 har företaget haft en stabil och trygg utveckling och sysselsätter idag ca 70 personer. Produktionen består av gjutna detaljer i aluminium och zink och kunderna finns över i stort sett hela världen, främst inom fordonsindustrin.

För en tid sedan konstaterades att något måste göras åt den flaskhals som uppstod vid en svarvenhet i produktionen. Allt för mycket tid gick åt till laddning och plundring av de bearbetade detaljerna och tid är som bekant pengar.

Enligt företagets VD, Ronald Bäckeper, finns en stor anledning till företagets framgång att finna i en uttalad framtidstro och stark investeringsvilja. Den långa traditionen till trots är nytänkande och förbättringar en ständig drivkraft.

Vid samma tidpunkt hade Henrik Olsson, VD på Edströms Maskin AB i Jönköping, just erhållit en exklusiv agentur för en serie svarar från den japanske tillverkaren Shimada. Tack vare att svarvarna försetts med flera chuckar kan flera moment utföras på en och samma gång – antingen med eller utan hjälp av robot – och detta innebär en enorm effektivitetsförbättring. Medan materialet bearbetas laddas svarven med nytt material och produktionsuppehållet blir minimalt.

Förra året möttes Henrik Olsson och Ronald Bäckeper på en mässa och kom att diskutera möjliga lösningar på Tenhults produktionsbegränsning. Henrik presenterade svarven från Shimada och Ronald blev eld och lågor.

- Det var kärlek vid första ögonkastet, säger Ronald med ett stort leende. Svarven var precis vad vi letat efter i flera år men inte lyckats hitta. Vi kan fortsatt behålla en hög kvallitet och effektivitetsförbättringen är enorm.  Jag har beräknat att vi sparar över 1000 produktionstimmar per år på investeringen. Tid som kan komma både befintliga och nya kunder tillgodo. Payofftiden blir därmed mycket moderat. Det känns fantastiskt bra att Edströms kunnat leverera svaren. Vi har lång och god erfarenhet av samarbete med dem. En enorm fördel är att de också hanterar service och underhåll samt eftermarknad. Det gör det tryggt och enkelt för oss som kund och vi behöver inte känna oro för långa produktionsuppehåll eller krångliga avtal, säger Bäckeper.

Edströms Maskin AB har en exklusiv agentur med Shimada avseende Skandinavien. Den betydligt högre kapaciteten gör det möjligt att konkurrera med produktion i andra, billigare tillverkningsländer. Det gör det försvarbart att faktiskt behålla produktionen i Sverige. Edströms Maskins VD har stora förhoppningar för även detta fabrikat i framtiden.

”Dessa maskiner är helt unika i sitt slag här i norden och kan göra underverk i en pressad produktion. Shimada finns med upp till åtta chuckar.
Förutom att den sparar utrymme blir spånhanteringen betydligt enklare. Produkterna passar utmärkt in i vårt övriga kunderbjudande. Edströms fokuserar av tradition på ett fåtal agenturer och långa förhållanden. Det ger trygghet för våra kunder. För oss börjar en affär när den avslutas, säger Henrik och ler.

Tenhults_Pressgjuteri_02

Tenhults_Pressgjuteri_03

Tenhults_Pressgjuteri_04

Tenhults_Pressgjuteri_05

Tenhults_Pressgjuteri_06
 

© Edströms 2019 | Telefon: 036-39 20 00 | Solåsvägen 14 | 551 99 Jönköping | Kontakt | Information om cookies